Volledig scherm
© Herman Stöver

Ondergronds brengen stroomleiding Veenendaal stapje dichterbij

VEENENDAAL - Veenendaal en Ede staan op het lijstje van gemeenten van minister Wiebes waar bovengrondse elektriciteitsleidingen ondergronds kunnen. Daarmee is de financiering overigens nog niet geregeld. Michael Melssen van het Veenendaalse Platform Hoogspanning: ,,Het is weer een stapje in de goede richting.’’

Het probleem van bovengrondse leidingen speelt vooral in Veenendaal waar de stroomdraden over zo'n zevenhonderd woningen en bedrijventerreinen heen lopen. Bewoners klagen al jaren over hun gezondheid. En als er brand uitbreekt, mag de brandweer niet eens blussen onder die lijnen. De leidingen staan ter discussie sinds bekend werd dat ze een gezondheidsrisico vormen voor bewoners van nabijgelegen huizen.

Ook in Ede lopen er hoogspanningsleidingen, vanaf de N224 over onder meer de Zeeheldenbuurt en de Klaphekbuurt. Zestig gemeenten staan op het deze week door het ministerie gepresenteerde lijstje waar ze ondergronds kunnen. Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal is blij met de aanwijzing door het Rijk: ,,Het voorbereidend onderzoek hebben we al gestart. Begin 2019 verwachten we hier de uitkomst van. Voor de financiering van de circa 5 à 6 miljoen die van ons als gemeente wordt gevraagd, wachten we de precariorechtzaken af.” 

Rechtzaak

De gemeente Veenendaal heeft de afgelopen jaren rond de 12 miljoen euro weggezet in een speciaal potje met de opbrengst van precariobelasting. Maar of Veenendaal dat ook kan gebruiken, hangt af van een nog lopende rechtszaak met Stedin over die belasting.

Geld was het grootste probleem. De kosten van het verkabelen zijn meer dan 3 miljoen euro per kilometer. Het Rijk komt gemeenten tegemoet. Veenendaal en Ede hoeven nog maar twintig procent zelf te betalen en de maximale bijdrage is vastgesteld op 975.000 euro per kilometer te verkabelen tracé. Andere partijen als de provincie en netbeheerder TenneT moeten dan ook meebetalen.

Stap in de goede richting

Van alle gemeenten die met hoogspanningsleidingen kampen, is in Veenendaal het probleem het grootst. Het is dan ook geen verrassing dat Veenendaal op de lijst staat, weet Michael Melssen van het hoogspanningsplatform. ,,Het is weer een stap op de goede weg maar er zijn nog zo'n vijf stappen te gaan.’’ Zo loopt er nog een nieuw onderzoek, moet de gemeenteraad er nog een beslissing over nemen, is een ontwerp nodig om te zien waar in de grond wat moet gebeuren, en  het project moet nog aanbesteed worden. ,,Als alles meezit zou de schop op zijn vroegst in 2021 te grond in kunnen. Het blijft een langdradig verhaal. Maar voor alle mensen die nu nog onder de kabels wonen, is dit weer een stap in de goede richting.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei