Volledig scherm
Kombord van Veenendaal. © DG

Onderzoek: Veenendaler betaalt liever zelf wat meer dan versoberde voorzieningen in zorg

VEENENDAAL Veenendalers betalen in meerderheid liever zelf wat meer voor hulpvragen in de zorg dan dat ze een versobering willen van de huidige voorziening. Dat is een uitkomst van een onderzoek dat de gemeente uit liet voeren in verband met de ontwikkelingen in het sociaal domein.

Net als vele andere gemeenten in Nederland kampt Veenendaal met grote tekorten in het sociale domein, vooral als gevolg van toenemende kosten in de jeugdhulp. Voor de zomer berekende wethouder van Financiën Marco Verloop een tekort dat opliep van 5 miljoen naar 7,2 miljoen euro.

Liever wat meer zelf betalen

Quote

Ook vragen we wat ze zelf bij kunnen dragen aan de Veenendaal­se samenle­ving.

Marco Verloop, Wethouder

Om daar wat aan te doen, wil de gemeente diverse maatregelen nemen. En om voldoende draagvlak te vinden onder de Veenendalers, is er een onderzoek gedaan onder de burgers, via enquêtes, straatgesprekken en thuisgesprekken. Ruim 500 reacties kwamen er binnen. Een meerderheid van hen (60 procent) kiest er voor om zelf meer te betalen. De overige 40 procent kiest voor versobering van de huidige voorzieningen.

Veenendaal wil dat de inwoners eerst naar zichzelf en hun eigen omgeving gaan kijken bij een hulpvraag. Verloop: ,,Inwoners merken volgend jaar al dat we meer vragen naar eigen mogelijkheden van henzelf en van hun omgeving. Maar ook vragen we wat ze zelf bij kunnen dragen aan de Veenendaalse samenleving. We hebben jaren een ruimhartig vergoedingenbeleid gevoerd. Ten opzichte van andere gemeenten blijven we dit ook doen. Maar het maximum bedrag aan vergoedingen wordt lager. Wat dat precies betekent werken we nu uit in verordeningen.”

Aan de andere kant wordt ook gekeken naar de regels zelf. ,,Bijvoorbeeld wanneer duidelijk is dat een probleem chronisch van aard is, dan hoeft wellicht niet ieder jaar opnieuw een aanvraag te worden ingediend’’, zegt Verloop.

Peiling onder Veenendalers

Uit de peiling onder de Veenendalers zei 82 procent het er mee eens te zijn dat de gemeente inwoners eerst vraagt wat zij zelf kunnen. Verloop: ,,We willen betere zorg verlenen voor minder geld. Dat proberen we door die zorg goed in te zetten voor de mensen die het echt nodig hebben.” 

Inwoners van Veenendaal hebben in de vraaggesprekken ook enkele aanbevelingen gedaan bij de gemeente. Ze willen beter weten wat er beschikbaar is aan ondersteuning. Inwoners wachten ook relatief lang voordat zij bij de gemeente komen voor hulp. Kijk of je inwoners kan bewegen om eerder aan de bel te trekken zodat problemen niet opstapelen, is een van de suggesties. 

B en W zijn nu bezig een nieuw plan te schrijven over welk beleid ze willen gaan maken. In januari 2020 wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei