Ook Dichterslaan en Goudvink in Veenendaal krijgen waarschuwingslampjes

videoVEENENDAAL - De Dichterslaan en Goudvink in Veenendaal krijgen ook led-lampjes in het asfalt om automobilisten te waarschuwen voor fietsers. Twee jaar geleden werd dit  bikescoutsysteem in Veenendaal voor het eerst uitgeprobeerd bij De Monding. 

,,We hebben toen afgesproken: als het gaat werken, passen we het ook toe bij de Dichterslaan en de Goudvink”, aldus wethouder Martijn Beek. ,,Ook daar waren wel eens wat ongelukken.” En het bikescoutsysteem werkt, zegt hij. Via een infraroodsensor, worden automobilisten gewaarschuwd voor naderende fietsers en voetgangers. 

Volledig scherm
Wethouder Engbert Stroobosscher neemt in 2017 fietsend het detectiesysteem in gebruik © Tamara Reijers

,,Als je bijvoorbeeld naar rechts gaat, weet je dat je uit moet kijken.” Wel moet de automobilist zelf inschatten hoe snel de naderende fietser zich voortbeweegt: ,,Er zit verschil in snelheid tussen die van een voetganger en een e-biker.”

Zowel de kruising op de Monding als die op de Dichterslaan en Goudvink worden gepasseerd op de snelfietsroute van Veenendaal-Oost naar het centrum. ,,Dit zijn de ellendigste punten”, zegt wethouder Beek. In totaal kosten de twee nieuwe Bikescout-systemen 125.000 euro.

Nog een tijdje was er sprake van om ook de fietsoversteek bij de Van Essenlaan in Veenendaal-Oost aan te pakken. Dit is inmiddels opgelost met extra verkeersdrempels en een verlaging van de maximumsnelheid voor auto’s naar 30 kilometer per uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei