Volledig scherm
Bushokje met groen dak. © ANP

Ook rest van de bushokjes in de provincie Utrecht krijgt plantjes op het dak

VEENENDAAL - In navolging van de stad Utrecht komen ook in de rest van de provincie nieuwe, groene bushokjes met sedumplantjes op het dak. Ongeveer 200 bushokjes zijn na twintig jaar toe aan vervanging en worden in 2020 vernieuwd. 

Welk bedrijf de klus gaat klaren, is nog niet bekend. Belangrijk is voor de provincie in ieder geval het duurzame aspect, dus bijvoorbeeld energiezuinige ledverlichting. De provincie wil dat er bij elk bushokje een bankje, prullenbak, informatiepaneel voor reisinformatie, zonnepanelen en sedumdaken aanwezig zijn. 

Het gaat om hokjes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. In Utrecht zelf staan al langere tijd groene en duurzame bushokjes. In april werd het eerste groene bushokje geopend door wethouder Kees Diepeveen. Inmiddels zijn dit er ongeveer 300, allemaal voorzien van plantjes en zonnepanelen op het dak, ledverlichting en bankjes van bamboe.

Groene bushokjes in Veenendaal

In Veenendaal heeft het CDA gevraagd om de bushokjes in Veenendaal - in navolging van Wageningen en Utrecht - te voorzien van groene daken. Dat is begin oktober aan de orde geweest in de raadscommissie en wethouder Stroobosscher liet toen weten dat dat niet zomaar kan. Er is een contract met de bushokjesleverancier dat tot 2029 loopt maar de wethouder wilde kijken of dat contract opengebroken kon worden.

Een woordvoerder van de gemeente Veenendaal liet weten dat volgens de planning eind dit jaar een gesprek gevoerd wordt met de huidige leverancier van de bushokjes. Daarna zal een memo gestuurd worden aan de gemeenteraad. Dit is op zijn vroegst begin 2020.

De Vallei