Volledig scherm
De Veenendaalse brandweerkazerne aan de Industrielaan in 2007. © Cord Otting

Oproep: bescherm industrieel erfgoed in Stationskwartier Veenendaal

VEENENDAAL - Redt het industrieel erfgoed van Veenendaal in het Stationskwartier. Althans, dat wat er nog van over is. Die oproep doet de historische vereniging Oud Veenendaal aan de gemeente nu de wijk in rap tempo verandert.

Bert van den Bos, voorzitter van Oud Veenendaal, doet die oproep namens de monumentenwerkgroep. Volgens hem is het Stationskwartier aan te merken als mogelijk het oudste tot bedrijventerrein ontwikkelde deel van Veenendaal. Bij een rondgang door het gebied turfden de leden meerdere bouwwerken ‘van een behoorlijke ouderdom’ die teruggrijpen op de oorspronkelijke en de voor Veenendaal zo kenmerkende bedrijfsontwikkeling van het gebied.

Trafohuisje en brandweerpost

in het Stationskwartier wordt momenteel flink gebouwd en staan ook nieuwe bouwplannen op stapel. De historische vereniging hoopt dat met name het trafo- of schakelhuisje aan de Zuivelstraat en het gebouw van de brandweerpost Veenendaal aan de Industrielaan bewaard kunnen blijven. Van den Bos hoopt dat die gebouwen als gemeentelijk monument beschermd kunnen worden. De vereniging meldt dat ze eventueel samen met de Stichting Industrieel Erfgoed Utrecht en de Erfgoedvereniging Heemschut een waarderingsrapport hierover wil maken.

,,Bij de sloop van en vervanging door nieuwbouw van alle nu nog resterende bebouwing zullen alle herinneringen aan de vroegere situatie geheel zijn verdwenen en wij vragen ons af of dat onontkoombaar is en zullen dat in elk geval betreuren", aldus Van den Bos in een brief aan de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei