Oude Pnielkerk Veenendaal wordt ontmoetingsplek voor jong en oud

videoVEENENDAAL - Een ontmoetingsplek voor Veenendaal. Met een grand café, een kapper, zithoekjes, vergaderruimte en kinderspeelplek. Dat is wat de nieuwe eigenaar met de voormalige Pniëlkerk in het Veenendaalse centrum wil.

In het voorjaar van 2019 moet het sinds 2011 gesloten gebouw onder de naam Downtown weer open gaan en een nieuwe trekker worden voor het Veenendaalse centrum. 

Downtown, onderdeel van het Veenendaalse congrescentrum De Basiliek, is de nieuwe eigenaar. Ferry Gerritsen, commercieel directeur van De Basiliek: ,,Het moet een ontmoetingsplek worden waar iedereen binnen kan lopen. Waar je naar toe kan gaan om te koffie te drinken,  te lunchen, te leren, te vergaderen of je kinderen te laten spelen."

Omwonenden

Volledig scherm
De voormalige Pniëlkerk begin dit jaar. © Herman Stöver

De omwonenden, zowel winkels als buren, zijn eerder op de hoogte gebracht. ,,Die waren natuurlijk benieuwd wat de plannen waren. We kregen positieve reacties." De omwonenden kunnen deze woensdag nog een keer een extra kijkje nemen in het nu leegstaande gebouw.

Het gebouw krijgt overdag een ontmoetingsfunctie waarbij ook wordt gedacht aan sociale dienstverlening, zoals taallessen en dagbesteding voor ouderen en jongeren. 's Avonds kan het grand café onderdak bieden aan speciale groepen. Het wordt geen standaard horeca. ,,Dat is er al in Veenendaal, we willen in de Pniëlkerk wat anders", aldus Gerritsen. Dus geen disco of luide muziek 's avonds.

Verbouwing

De gemeente laat het pand eerst voor maximaal een miljoen euro verbouwen. Wat De Basiliek heeft betaald voor het pand, is niet bekend. Gerritsen: ,,De bijdrage van de gemeente hielp wel. We doen dit niet om dikke winsten te maken, we willen het wel goed kunnen exploiteren." Het gebouw zal zeven dagen per week open zijn.

De Basiliek is ooit ontstaan om een thuis te bieden aan de zondagse diensten van de Veenendaalse kerk Mozaiek0318.

Volledig scherm
De voormalige Pniëlkerk ligt aan de looproute van de Hoofdstraat via het stadsstrand naar het cultuurplein van Veenendaal. © De Basiliek
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei