Volledig scherm
De klassenfoto van EO's Een Klas Vol Ouders © EO

Ouders, school en juf uit Veenendaal centraal in nieuw televisieprogramma

VEENENDAAL - 'Het onderwijs is niet meer wat het was. Vroeger moesten we die topografie erin stampen. En er werd écht gehamerd op dt-fouten.' Hoe het onderwijs tegenwoordig werkelijk is, ondervinden 14 vaders en moeder uit Veenendaal. Zij gaan voor het EO-programma Een Klas Vol Ouders terug de schoolbanken in.

Voor de opnames zocht de Evangelische Omroep (EO) een 'gemiddelde school' in Nederland. Dat werd Het Baken in Veenendaal. Daar was een lokaal beschikbaar en een juf - Marieke Schippers - die de groep les kon geven. Ook waren genoeg ouders bereid om zich weer te storten op taal, rekenen en gym.

,,De ouders waren na afloop van de opnames verbaasd over het drukke programma dat hun kinderen dagelijks hebben’’, vertelt EO-woordvoerder Ilonka van Heusden. ,,Ze hadden er ineens meer begrip voor dat hun kinderen na een dag echt moe zijn als ze thuiskomen.’’

Volledig scherm
Juf Marieke Schippers © EO

Flashbacks

Het programma geeft volgens de EO een zeldzame blik achter de schooldeuren. In de zesdelige serie komt alles langs: taal, rekenen en de Cito-toets, maar ook gymlessen, een sportdag en natuurlijk de musical. De ouders ondervinden nauwgezet hoe het voor hun kinderen is om anno 2018 naar de basisschool te gaan. 

De bijzondere ervaring leidt bij veel vaders en moeders tot een flashback naar vroeger. Van de spanning om een toets te maken en een cijfer terug te krijgen, tot herinneringen aan pesten. De kijker leeft mee met de grappige situaties, innemende verhalen en worden we onderdeel van ontroerende momenten.

'Prachtig experiment'

Eindredacteur Herman Wegter is enthousiast over het programma. ,,We hebben allemaal wel een mening over het basisonderwijs. Maar hoe is het écht om anno 2018 als kind op de basisschool te zitten? De ouders die meedoen ervaren aan den lijve wat hun eigen kinderen meemaken. Een prachtig en leerzaam experiment, met verrassende uitkomsten.’’

Volledig scherm
Een Klas Vol Ouders van de EO werd opgenomen in Veenendaal © EO

De uitzendingen van het programma zijn vanaf 3 september elke maandag om 22.10 uur op NPO 1 te zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei