Volledig scherm
De tien geboden. © Bram van de Biezen

Overspel en schorsing dominee schokt kerkleden: ‘hieraan zie je dat we geen heiligen zijn’

VEENENDAAL - Zwijgend hoorden de Veense hervormden afgelopen zondag de mededeling dat hun voorganger een affaire heeft gehad met een gemeentelid dat daarbij zwanger is geworden.

,,Afschuwelijk’’, zegt bezoekzuster Joke Westland met emotie in haar stem.

,,Ik denk alleen maar aan hoe nu verder, want alle partijen kennen elkaar. Hieraan zie je dat we geen heiligen zijn, maar dat we allemaal mensen zijn.” Een situatie als deze heeft ze zelf nog niet eerder van zo dichtbij in de kerk meegemaakt.

Liefdesaffaire

De dominee van de hervormde kerk in Veenendaal is formeel op non-actief gesteld. De getrouwde en populaire dominee had een liefdesaffaire met een getrouwd gemeentelid.

Reden voor het kerkbestuur onderzoek te doen naar ambtsmisbruik. De vraag is of de dominee nog een functie in de kerk kan hebben.

Westland vindt dat de kerk goed en snel actie heeft ondernomen. ,,Dat is echt heel knap. Het is direct medegedeeld toen het bekend werd. Ik vind het heel wrang”, zegt ze met emotie in haar stem. ‘Er zijn zoveel partijen bij betrokken en zoveel partijen hebben schade opgelopen.’

Vreselijk

Ook een ander lid van de kerk, vindt het vreselijk. ,,Maar we zijn allemaal mensen, als het mijn buurman of mijn collega zou overkomen, zou ik het ook vreselijk vinden. Wat de straat er over zegt, dat interesseert mij niet zo veel. Hij die zonder zonden is werpe de eerste steen, denk ik dan. Maar als je je zonden aan God belijdt, vergeeft hij je.’

De 60-jarige dominee deed zelf melding van het incident, in de kerkenraad en bij de classispredikant Utrecht. De classis is het regionaal kerkbestuur. Het zou gaan om ‘een buitenechtelijke relatie met wederzijdse instemming en een zwangerschap als gevolg.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei