Volledig scherm
Koopzondag in Veenendaal © Herman Stöver

Partijen verdeeld over aanvangsuur koopzondag in Veenendaal

VEENENDAAL Een uurtje vroeger winkelen op de koopzondag in Veenendaal. Dat is een plan dat Lokaal Veenendaal dinsdag gaat voorleggen aan de gemeenteraad. Maar die is er nog niet uit. Twee partijen hebben nog geen kleur bekend.

De invoering van de koopzondag eind 2017 leverde in Veenendaal verhitte debatten op. Een van de beslissingen die werden genomen, was dat de maximaal twaalf koopzondagen per jaar pas om 13.00 uur beginnen. Dat besluit werd genomen om de kerkgangers niet in de weg te zitten.

Juist Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal was toen een van de voorstanders van een latere koopzondag, van 13.00 tot 18.00 uur, als handreiking naar de confessionele partijen. Maar Lokaal Veenendaal wil de klok nu verzetten en de koopzondag in laten gaan om 12.00 uur. De winkels in het centrum mogen dan open zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De partij wil dat na signalen van winkeliers die liever eerder open gaan.

Geen onverdeeld succes

De koopzondagen zijn nog geen onverdeeld succes, liet voorzitter Kees Buur van de stichting Winkelstad Veenendaal weten. Namens de stichting ondersteunt Buur het plan om de koopzondag eerder te laten beginnen. Een andere overweging van Lokaal Veenendaal is dan Veenendaal dan beter de concurrentie aan kan met Ede waar op koopzondag de winkels wel om 12 uur opengaan.

Of het plan het ook gaat halen, is nog de vraag. SGP, ChristenUnie en CDA (15 van de 17 benodigde zetels voor een meerderheid) zijn om uiteenlopende redenen tegen de voorgestelde openingstijden op de koopzondag. De SP (1 zetel) staat er ook niet om te springen. Volgens SP-raadslid Jan Breur weten de bezoekers straks niet meer waar ze aan toe zijn als nu al weer de regels veranderen. Wanneer volgend jaar de koopzondag geëvalueerd gaat worden, zou het een beter moment zijn om andere openingstijden voor te stellen, aldus Breur.

Waar de andere partijen een uurtje eerder koopzondag prima vinden, houdt na de SP ook ProVeenendaal de kaarten nog even voor zich. ,,Daar gaan we het maandagavond over hebben in ons fractieoverleg”, aldus fractievoorzitter Adri Janssen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

De Vallei