Volledig scherm
Voorbeeld van een gft-bak voor hoogbouw in Eschede. © Emiel Muijderman

Plan voor afschaffen afvalkorting bij Veenendaalse hoogbouw valt slecht

VEENENDAAL - Het plan voor speciale afvalzuilen voor etensresten bij de Veenendaalse hoogbouw lijkt de ijskast in te gaan. De politiek is onaangenaam verrast door de melding dat bewoners van de hoogbouw sowieso hun korting kwijt gaan raken, of ze nu wel of niet zo'n speciale afvalzuil willen.

Die mededeling kwam donderdag in de Veenendaalse raadscommissie van wethouder Marco Verloop, op vragen van met name Lokaal Veenendaal. In het in september gepresenteerde plan kunnen bewoners van appartementengebouwen en flats (complexen van meer dan 20 woningen) hun etensresten (en groente en fruit) weggooien in speciale afvalzuilen. 

Nu kunnen ze dat niet en ze moeten die etensresten bij het restafval doen. En dat kost geld want Veenendalers moeten betalen voor het aanbieden van restafval. Flatbewoners krijgen daarom een korting van 20 procent op het aanbieden van restafval.

Wel of geen zuil, de korting verdwijnt

Maar die komt te vervallen in het plan om speciale afvalzuilen te plaatsen bij flats. Het college van B en W wil volgend jaar de afvalkorting voor de hoogbouw afschaffen. Of flatbewoners nu mee (willen) doen of niet. 

En dat is diverse partijen in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral omdat die afvalzuilen er alleen komen wanneer meer dan de helft van de bewoners van een (flat)complex bereid is om mee te doen. Wanneer er geen meerderheid is en er geen afvalzuil komt, raken de flatbewoners toch hun korting kwijt.

De SP vindt het van den zotte dat de gemeente een hele exercitie op touw wil zetten om flatbewoners aan de zuil te krijgen terwijl blijkbaar iedereen toch al zijn korting kwijt gaat raken. ,,Plaats die zuilen dan gewoon bij alle hoogbouw", aldus Sietse van der Bij van de SP.

Volgens wethouder Verloop is de hele operatie bedoeld om meer bewustzijn bij de Veenendalers te creëren over het scheiden van afval.

Meer duidelijkheid nodig

Coalitiepartij VVD wil meer duidelijkheid over de plannen en adviseerde om het voorstel van de agenda te halen en er nog eens goed naar te kijken. Daar kreeg de steun van de hele raadscommissie donderdag.

 Het plan voor de speciale afvalzuilen telt niet voor wooncomplexen die te klein zijn (minder dan twintig woningen). Zij houden in de plannen hun korting van 20 procent op het aanbieden van restafval.

De Vallei