Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Politie wijst op campagne na woninginbraken in Veenendaal

Bij vier woningen in Veenendaal zijn inbrekers de afgelopen dagen binnengedrongen. Volgens de politie hadden die inbraken voorkomen kunnen worden als er verlichting had gebrand in de woningen. 

Maar zo eenvoudig ligt het niet, volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Je kunt niet alleen de bewoners erop aanspreken.’’

De politie in Veenendaal zette op Facebook onder elkaar dat op de Clercqstraat, de Dr. Slotemaker de Bruïnestraat, de Vondellaan en de Mr. Dr. Schokkingstraat inbrekers hun slag konden slaan. Die huizen zagen er verlaten uit, er brandde geen licht en de gordijnen waren gewoon open.

Zo nodigden ze min of meer inbrekers uit, zo klinkt het tussen de regels door in het bericht. De politie adviseert inwoners van Veenendaal te zorgen dat de verlichting brandt, ook als er niemand thuis is. Zoals ook het advies luidt in de landelijke anti-inbraakcampagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’.

‘Inbreken is een misdrijf’

De landelijke preventiecampagne tegen woninginbraken loopt al jaren in verschillende varianten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid en van deze campagne is het echter niet logisch om de verantwoordelijkheid voor de inbraken bij de bewoners te leggen.

,,Laten we vooral vaststellen dat inbreken een misdrijf is. Het is strafbaar om in te breken. We werken  samen met politie, gemeenten en inwoners om inbraken tegen te gaan. Woningbraak hoort tot de high-impact crimes en krijgt daardoor extra aandacht’’, legt de woordvoerder van het ministerie uit.

Inbraakcijfers

Dat de anti-inbraakcampagne - met landelijke spotjes op radio en tv - al vele jaren draait en er toch nog ingebroken wordt, wil niet zeggen dat die inzet geen nut heeft. ,,We vinden het erg belangrijk, daarom is de campagne ook verlengd’’, stelt ze.

Welke invloed de campagne heeft op de inbraakcijfers, valt echter lastig aan te geven. ,,Daarvoor zijn te veel factoren van belang. Veiligheid in en om het huis is onderdeel van de inzet. Zo hebben we de digitale deurbel opgenomen in onze campagne. De deurbel met camera geeft bewoners de mogelijkheid te kunnen zien wie voor de deur staat.’’

‘Het is geen garantie dat er bij brandende verlichting niet wordt ingebroken, maar het risico op een woninginbraak neemt dan zeker af’, laat de politie in een reactie weten. Die overtuiging draagt de inbraakpreventiecampagne ook uit.

Maar omkeren van de redenering - als je geen verlichting aan hebt, heb je zelf een beetje schuld aan de inbraak - gaat volgens de woordvoerder van de campagne niet op.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei