Volledig scherm
Het Veenendaalse raadslid Gökhan Çoban © AD

Raadslid Gökhan Çoban: DENK haalt twee of drie zetels in Veenendaal

VEENENDAAL - Het Veenendaalse raadslid Gökhan Çoban heeft veel reacties gekregen op zijn overstap van D66 naar de politieke partij DENK. Hij is optimistisch over de toekomst. ,,Ik denk dat DENK twee of drie zetels kan halen in Veenendaal."

De 39-jarige Çoban is al ruim tien jaar politiek actief in Veenendaal. Voornamelijk bij D66, waar hij afdelingsvoorzitter, kandidaat-Kamerlid en raadslid was. Vorige maand splitste hij zich af van D66, omdat hij het niet eens was met de beslissing wethouder Frits Beckerman uit het college te zetten. Daarop ging hij in zijn eentje verder in de Veenendaalse gemeenteraad.

Veel reacties gehad?
„Heel erg veel. Mijn telefoon stond echt roodgloeiend. Er lijkt wel een aardbeving te hebben plaatsgevonden, zo veel reacties heb ik gehad. Voornamelijk positieve reacties hoor. Binnen 24 uur heeft onze pagina op Facebook al meer dan 200 likes te pakken.”

Wat zegt dat?
„Dat DENK in Veenendaal een grote achterban zou kunnen krijgen. Op Facebook zijn we nu al groter dan de SGP, toch een factor van belang hier. En de pagina van D66 zijn we ook al bijna voorbij. DENK heeft veel potentie hier in Veenendaal.”

Waar mikt u met DENK in Veenendaal op?
„Toch op twee of drie zetels. Alle signalen wijzen erop dat zoiets zou kunnen. Maar of we die zetels ook echt gaan behalen, moet in 2018 blijken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.”

DENK roept ook veel weerstand op. Geen negatieve reacties gehad?
„Ongetwijfeld, maar daar focus ik me niet op. Dat heeft toch geen zin. Negativiteit hoort er helaas ook bij in de politiek. Van mijn oude partijgenoten bij D66 heb ik ook niets gehoord. Dat is wel een beetje raar, ja.”

Volgens burgemeester Kolff kunt u de naam DENK nog niet voeren in de gemeenteraad.
„Ik heb gezien dat hij dat heeft gezegd. Er is een verordening waarop Kolff zich beroept, maar ik laat bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nagaan of dat niet in strijd is met de Kieswet. Maar of er nou DENK of fractie Çoban staat op een bordje in de raad, maakt niet uit. DENK is er en DENK blijft in Veenendaal.”

U heeft een Turkse achtergrond en DENK wordt vaak verweten een verlengstuk te zijn van de Turkse president Erdogan. Hoe denkt u daarover?
„Wat een rare vraag. Ik ga toch ook niet op straat vragen wat Nederlanders vinden van het slavernijverleden. Is er bewijs dat DENK een verlengstuk is van Erdogan? Nee, dat is er niet. Ik heb me nog nooit in het openbaar uitgelaten over Erdogan of over Gülen. Ik zal het maar zeggen: ik ben voor beide heren te seculier.”

Na een gemeenteraadslid in Alkmaar heeft DENK nu ook een tweede DENK-raadslid; in #Veenendaal. Maak kennis met Gökhan Çoban.

De Vallei