Volledig scherm
Stroomleidingen in Veenendaal. © Herman Stover

Rechtszaak over geld voor verkabeling Veenendaal kan nog jaren duren

VEENENDAAL - Wanneer gaan de hoogspanningslijnen in Veenendaal onder de grond? B en W van Veenendaal komen binnenkort met een nieuw voorstel. Het probleem is alleen dat het beoogde geld inzet is van een rechtszaak die nog dik drie jaar kan duren.

Het hoofdpijndossier sleept al sinds het begin van deze eeuw. De stroomdraden lopen ruim 5 kilometer over honderden huizen. De gemeenteraad hikt tegen het prijskaartje aan. Hoewel het bedrag van oorspronkelijk 27 miljoen door nieuwe wetgeving terug is gebracht naar maximaal 5,7 miljoen euro, kan Veenendaal dat nu eigenlijk niet missen. 

Slepende rechtszaak

B en W zien alleen mogelijkheden om dit te betalen uit het potje van de precariobelastingen. Maar dat potje is inzet van een rechtszaak tussen Veenendaal en netbeheerder Stedin die het niet eens is met die belasting. De rechter heeft Stedin in april in het ongelijk gesteld, maar die partij is inmiddels in hoger beroep gegaan. De uitspraak wordt pas over anderhalf jaar verwacht, aldus B en W. En dan is er nog de kans dat  de zaak naar de Hoge Raad gaat met nog eens een verlenging van twee jaar.

B en W hebben op vragen van Lokaal Veenendaal begin deze maand laten weten wel vertrouwen te hebben in een goede afloop van de zaak. Veenendaal kan alvast beginnen met het onder de grond brengen van de kabels en zelf het gemeentelijk deel gaat betalen, maar als de gemeente de rechtszaak verliest, moet dat geld wel ergens anders vandaan komen. 

B en W gaan wel in gesprek met het nieuwe provinciebestuur dat aan heeft gegeven mee te willen betalen. ‘Het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de bijdrage van de provincie zal zijn', aldus B en W in een memo aan de gemeenteraad. B en W melden dat ze bezig zijn om op andere, creatieve manieren financiering te vinden voor de verkabeling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei