Volledig scherm
De veenaak. © DG

Restauratie historische veenaak Veenendaal ‘live’ te volgen

VEENENDAAL - Hoe restaureer je een authentieke Veenendaalse veenaak? Op 27 juli is dat te zien in het Museum Veenendaal wanneer scheepsarcheologen van Erfgoedpark Batavialand met de aak aan de slag gaan.

De Veenendaalse veenaak is een van de pronkstukken in het Veenendaalse museum maar hij is wel toe aan restauratie. Het schip is gebouwd in de 19e eeuw en is in 1989 door de gemeente Veenendaal aan het nieuw te realiseren museum geschonken. De boot stond jarenlang opgeslagen in de schuur van een molen, niet bepaald ideale bewaaromstandigheden.

Restauratie op de open dag

Hoe die restauratie in zijn werk gaat, laat Laura Koehler samen met een collega zien op de open dag van het museum, zaterdag 27 juli. Koehler, specialist  maritieme materialen van Erfgoedpark Batavialand, deed het vooronderzoek naar de conditie en de gedeeltelijke restauratie van de aak uit de museumcollectie.

,,Zij hebben onderzoek gedaan naar de staat van de veenaak omdat de vrees bestond dat die in zorgelijke toestand verkeerde", aldus een woordvoerder van het museum. ,,Maar het valt mee, is hun conclusie.”

Schoonmaken en een reparatie

Op 27 juli gaan ze een deel van de veenaak schoonmaken en een reparatie doen. Bezoekers krijgen dan ook tekst en uitleg over hun werkzaamheden en uiteraard is het mogelijk vragen te stellen. De toegang en de deelname aan de activiteiten is deze dag gratis.

In oktober 2018 is de veenaak al eens opgemeten door andere scheepsbouwers. Dat was om een replica te maken van de veenaak in het kader van het Gilbertjaar. Met die replica-aak werd vorige maand de Gilbert regatta gehouden op het Omleidingskanaal en de Grift.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei