Rhenen en Veenendaal hebben minste probleemdrinkers in de provincie Utrecht

interactieve kaartRHENEN - Gemeenten met relatief veel vermogende inwoners tellen meer probleemdrinkers. Bij de tien gemeenten met het hoogste percentage overmatige drinkers staan veel kleine, welvarende gemeenten. Rhenen en Veenendaal scoren goed in de provincie Utrecht met de minste probleemdrinkers.

In de provincie Utrecht zijn Rhenen en Veenendaal de best scorende gemeenten, zij staan bovenaan in de lijst met de minste probleemdrinkers. Renswoude bezet plek 8. De meeste probleemdrinkers in Utrecht zijn volgens het onderzoek te vinden in Baarn.

in Gelderland staat Wageningen op de zevende plaats in de Top-20 van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Ede staat juist in de Top-20 gemeentes met de minste overmatige drinkers, op een zestiende plaats.

Rozendaal veel probleemdrinkers, Arnhem juist weinig

Het dorp Rozendaal bij Arnhem bezet landelijk de zevende plek en is daarmee de hoogst genoteerde gemeente in Gelderland met overmatige drinkers. In Rozendaal drinkt volgens de site Afkickkliniekwijzer op basis van cijfers van het CBS en het RIVM 12 procent van de 1.654 volwassen mannen en vrouwen meer dan de respectievelijk 21 (men 14 glazen alcohol per week die als grens geldt voor het label ‘overmatig alcoholgebruik’.

Opvallend genoeg is Arnhem (152.000 inwoners) de gemeente die landelijk het laagste percentage probleemdrinkers onder volwassenen telt. Slechts 3 procent van de volwassenen haalt volgens de cijfers de 21 of 14 glazen per week.

Ook Cuijk en Doesburg staan op het lijstje van gemeenten met de minste volwassen alcoholisten.

Bergen in Noord-Holland en Laren zijn de enige gemeenten in Nederland waar 13 procent van de volwassenen geldt als probleemdrinker. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 inwoners overmatig.

Provincies

Gelderland neemt op de ‘ranglijst’ van probleemdrinkers per provincie een plek in de achterhoede in. Noord-Holland kent met 9 procent de meeste volwassen alcoholisten, gevolgd door Overijssel met 8 procent.

Utrecht bezet de vijfde plek, gevolgd door Noord-Brabant. Limburg volgt op plek 7 en Gelderland bezet de tiende plek. Flevoland sluit de rij met 5 procent. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © dreamstime
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei