Ondanks de coronacrisis mogen markten doorgang blijven vinden, er worden wel maatregelen genomen om mensen op anderhalve meter afstand van elkaar te houden zoals hier in Veenendaal.
Volledig scherm
Ondanks de coronacrisis mogen markten doorgang blijven vinden, er worden wel maatregelen genomen om mensen op anderhalve meter afstand van elkaar te houden zoals hier in Veenendaal. © Herman Stöver

Snel de markt over voor de noodzakelijke boodschap: ‘Kwartje lijkt nu echt gevallen’

VEENENDAAL ,,Een bakkie aardbeien voor 1,50. Kom op, verwen de kinderen, opa's en oma's thuis met wat lekkere vitamientjes!” Een marktkoopman doorbreekt de stilte in het centrum van Veenendaal. Veel winkels blijven deze dinsdag gesloten, maar de ochtendmarkt gaat gewoon door. 

Niet eten bij de kraam.
Volledig scherm
Niet eten bij de kraam. © Herman Stöver

Zij het wel in afgeslankte vorm, met minder kramen, beduidend minder klanten én de benodigde maatregelen.

,,Het kwartje lijkt nu echt gevallen’’, zegt Hans Middelhoven. De voorzitter van stichting Markten Veenendaal doelt op de oproep tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis te blijven.

Het winkelend publiek komt vooral voor de snelle, noodzakelijke boodschap en houdt zich netjes aan de anderhalve meter afstand, zegt hij, geholpen door de met linten en stoepkrijt aangegeven vakken. 

,,Ze gaan gericht op hun product af, rekenen af en gaan weer weg. Geen uitgebreid rondje over de markt meer’’, zegt Middelhoven, die zelf een kraam met ondergoed runt. ,,Vooral de non-foodkramen lopen veel omzet mis.’’

De desinfecterende handgelpomp op de Markt wordt gretig gebruikt. Marktkooplui dragen plastic handschoentjes en de kratten met groente, fruit en brood staan verder uit elkaar.

Eenrichtingsverkeer, zoals afgelopen week bij een populaire groentekraam, is nu niet nodig. En klanten betalen massaal cashless. 

Quote

Het is een beetje behelpen en iets minder gezellig.

Nog meer dan anders, zegt Walter Koelewijn van bakkerij ’t Stoepje, om handcontact te mijden. ,,Bij ons betaalden al zo’n 60 a 70 procent met hun pinpas. Nu is dat 99 procent.’’

Zijn ‘buurman’ op de markt is verplaatst om meer ruimte te creëren. ,,Het is een beetje behelpen en iets minder gezellig, maar we moeten hier met z’n allen doorheen.’’

Zaterdag is - als het dan nog steeds mag - de volgende warenmarkt in het centrum van Veenendaal.

Volledig scherm
© Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei