Volledig scherm
Een voorbeeld van een afvalzuil voor etensresten zoals die in Ede staan. © DG

Speciale afvalzuilen voor flatbewoners verdelen de Veenendaalse politiek

VEENENDAAL - Krijgen alle flatbewoners van Veenendaal afvalzuilen voor etensresten of moeten ze er wat voor doen? Wethouder Marco Verloop vindt het tweede, maar de gemeenteraad is verdeeld over het plan waarbij flats alleen zo'n zuil krijgen als de helft van de bewoners meedoet.

Veenendaal wil in navolging van Ede speciale afvalzuilen voor etensresten laten plaatsen. Flatbewoners moeten hun groenafval en etensresten nu nog bij het restafval weggooien. En daarvoor moet je in Veenendaal betalen. 

Bij de speciale afvalzuilen kunnen ze straks 24 uur per dag gratis hun etensresten en groen kwijt. Alleen, de zuilen komen er alleen als de flatbewoners er zelf achteraan gaan. Zij moeten het initiatief nemen en meer dan de helft van een flatcomplex moet dan meedoen.

Waarom niet bij alle flats?

Bij de behandeling van het voorstel in de raadscommissie deze week vroegen veel partijen zich af waarom B en W niet gewoon bij alle flatgebouwen die zuilen neerzet. Collegepartij ProVeenendaal vreest voor spanningen tussen flatbewoners.

De VVD- ook vertegenwoordigd in het college - heeft er moeite mee dat flatbewoners die geen afvalzuil krijgen, toch hun korting in moeten leveren. Flatbewoners krijgen die korting nu omdat ze hun etensresten bij het restafval moeten doen.

Vrees voor Wageningse toestanden

Wethouder Marco Verloop vindt het echter belangrijk dat Veenendalers zelf initiatief moeten nemen. Anders dreigen ‘Wageningse toestanden'. Daar hebben de bewoners niets hoeven te doen voor hun groenkliko's. Met als gevolg dat Wageningers relatief veel restafval tussen de etensresten en het groen gooien, waardoor veel van dat afval wordt afgekeurd.

In Ede, waar de proef is begonnen en mensen zelf om die zuilen moesten vragen, is de vervuiling van het groenafval eigenlijk nul, aldus Verloop. 

De gemeenteraad neemt donderdag een besluit over de plaatsing van de afvalzuilen. Het plan is al een keer eerder in de gemeenteraad behandeld, maar toen werd het door de raad afgeschoten omdat ze het plan niet goed onderbouwd vond. 

B en W verwachten dat het afzonderlijk verzamelen van etensresten bij de flats zo’n 200.000 euro per jaar gaat kosten.

  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

De Vallei