Steun en afkeuring voor pleidooi tégen vuurwerkverbod

Tim van den Berg uit Woudenberg krijgt veel steun voor zijn pleidooi tegen een vuurwerkverbod. Maar er is ook afkeuring. Van den Berg pleitte in een ingezonden brief tegen het verbod. 

Volledig scherm
Tim van den Berg uit Woudenberg. © Eigen foto

De roep op zo'n verbod wordt luider en luider na de onrustig verlopen nieuwjaarsnacht met als tragisch dieptepunt de fatale flatbrand in Arnhem waarbij een man en zijn zoontje omkwamen. Een petitie tegen vuurwerk is inmiddels al door 250.000 mensen getekend. Ook de Gelderse burgemeesters zijn in meerderheid inmiddels voor een verbod. Net als de politie en een groot deel van politiek Den Haag. 

Tim van den Berg uit Woudenberg stuurde, namens meerdere vuurwerkliefhebbers een brief naar De Gelderlander waarin hij tegen een verbod pleit. ‘Een noodkreet’ zo noemt hij het zelf. ,,Ik vrees echt dat onze hobby en traditie wordt afgepakt door mensen die lak hebben aan alle regels.”

Van den Berg stelt dat het Nederlandse consumentenvuurwerk juist veilig is, mits het goed wordt gebruikt. Het afsteken is echt zijn passie. ,,Ik ben er het hele jaar mee bezig. Met bestellen, demo’s bekijken van nieuw vuurwerk. Deze jaarwisseling heb ik een show voor de straat in elkaar gezet. Iedereen vond het geweldig. Ik had er 1500 euro in gestoken.”

Tientallen reacties

De Gelderlander kreeg tientallen reacties op de brief van Van den Berg. Een deel van de schrijvers steunt het pleidooi. ,,Ik ben het 100 procent eens met Tim, ben ook een liefhebber en ben ook het hele jaar bezig voor die ene dag in 365 dagen” , schrijft Marcus Martis. En N. Dekkers uit Berg en Dal schrijft:  ,,Het is toch van de zotte dat de goede moeten lijden onder een select groepje raddraaiers.”

De medestanders van Van den Berg wijzen vooral ook op de traditie van het samen vuurwerk afsteken. Zoals Peter Hendriksen uit Didam. ,,Ik ben het helemaal met Tim eens. Alweer een traditie die ze van ons willen afpakken.”  Alle vuurwerkliefhebbers lijken het er wel over eens dat er strenger gehandhaafd wordt. 

Afkeuring

Lang niet alle schrijvers steunen de oproep van Tim van den Berg. ,,Sneu voor Tim, maar mijn mening is toch echt een vuurwerkverbod. Het is volledig uit de hand gelopen in Nederland en ook in Doetinchem”, stelt Marjolein van Polen. Veel schrijvers wijzen ook op de dramatische gevolgen voor huisdieren die het vuurwerk heeft. ,,Mijn hond heeft vier dagen niet geplast of gepoept van angst. Ze is nu nog van slag”, stelt bijvoorbeeld Mario Koen. 

De Vallei