Volledig scherm
© Herman Stover

Stroomkabels Veenendaal kunnen definitief onder de grond

VEENENDAAL - Het heeft even geduurd maar Veenendaal gaat beginnen aan het ondergronds brengen van de ruim 5 kilometer aan stroomleidingen die over Veenendaalse huizen en bedrijven loopt. De gemeenteraad gaf daarvoor donderdagavond het groene licht.

De roep om het ondergronds brengen van de stroomkabels klinkt al 17 jaar. Mensen die onder de draden wonen, maken zich zorgen over hun gezondheid. De brandweer mag niet zomaar blussen bij brand onder de kabels. Het Platform Hoogspan ijverde er jarenlang voor om de kabels onder de grond te krijgen.

Aanhikken tegen hoge kosten

De politiek wilde wel maar hikte jarenlang aan tegen de hoge kosten. Die werden aanvankelijk op zo'n 27 miljoen euro becijferd, maar door nieuwe regelgeving kost het de gemeente nu nog ‘maar’ maximaal 5,7 miljoen euro. En zoals wethouder Engbert Stroobosscher vorige week zei, het bedrag kan nog lager uitvallen door een financiële bijdrage van de provincie.

,,Haalbaar en betaalbaar", aldus Tineke Bette van de ChristenUnie, jarenlang een van de meest fervente strijders voor het ondergronds brengen van de kabels die sinds 1953 over de stad liepen. In 2023 kan volgens Bette de klus geklaard zijn. Nu de raad ja heeft gezegd, kan de aanbesteding beginnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei