Tijdelijke plek voor mensen met een inzinking is een succes in Veenendaal
VEENENDAAL - De time-out plek voor kwetsbare inwoners in Veenendaal is een succes. De proef wordt daarom tot begin 2022 verlengd, vertelt wethouder Martijn Beek. ,,Sinds de start is die ruimte continu bezet geweest.”
Een tijdelijke verblijfplek voor mensen die even hulp nodig hebben omdat ze uit huis gezet dreigen te worden. Of voor de winteropvang van daklozen.
Die plek was er niet in Veenendaal en daarom besloot de gemeente om daar - ook tijdelijk - een ruimte voor te zoeken. De ruimte werd gevonden bij ggz-instelling Kwintes in Veenendaal. Op 1 december 2018 ging die open.
De proef zou eigenlijk eind deze maand aflopen, maar B en W hebben besloten om de proef dit en volgend jaar door te laten lopen. ,,De ruimte is bedoeld voor mensen die even een break nodig hebben”, vertelt Beek. ,,Zo kan het gebeuren dat mensen een inzinking hebben of uit huis geplaatst dreigen te worden.” Ook kan er passende hulp of vervolghulp ingezet worden.
De ruimte is bedoeld voor mensen die even een break nodig hebben.
Het afgelopen jaar hebben zeven inwoners gebruik gemaakt van de time-out plek, zegt Beek. Uit een evaluatie blijkt dat de plek continu bezet is geweest. ,,Er wordt gestreefd naar een verblijf van maximaal drie weken, al is er in sommige gevallen langer gebruik gemaakt van de plek.”
Een bijkomend voordeel waar niet op gerekend was: er is minder verandering nodig in de hulpverlening. Volgens Beek omdat kwetsbare inwoners de stad niet uit hoeven. ,Bij terugkeer naar huis wordt vaak met dezelfde hulpverlener gewerkt, wat prettig is voor de inwoner.”
Winteropvang bleek niet nodig
Naast een tijdelijke verblijfplek voor kwetsbare inwoners heeft de studio ook een functie als winteropvang voor daklozen. Daklozen gaan normaal gesproken voor de opvang naar Amersfoort.
Bij noodweer - als er geen vervoer naar Amersfoort mogelijk is - zou de plek in Veenendaal als winteropvang kunnen dienen. ,,Maar dit is geen enkele keer voorgekomen”, zegt Beek. Bij het vervolg van de proef verdwijnt de voorrangspositie voor dak- en thuislozen dan ook.
De kosten van de verblijfplek zijn 38.000 euro per jaar. Nuttig besteed geld aldus de gemeente want de kosten voor één jaar beschermd wonen op het lichtste arrangement en één uithuiszetting zijn samen al hoger dan de totale investering voor de ruimte.
Hoe verder in 2022
De gemeente verwacht dat er structureel behoefte blijft aan de voorziening. Toch eindigt de proef op 1 januari 2022. Dat komt omdat de gemeente momenteel een samenwerking vormt met regiogemeenten rondom beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Begin 2022 moet duidelijker zijn wat er lokaal nodig is en wat er regionaal wordt georganiseerd. Beek: ,,We willen de opvang graag in het pakket houden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
‘Sprinterskoers’ Veenendaal-Veenendaal wordt dit jaar een kuitenbijter voor Groenewegen & Co
Op 20 en 21 mei is het eindelijk zover. Dan maakt Veenendaal-Veenendaal na twee jaar corona-afwezigheid zijn rentree op de wieleragenda. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUM
Man voor rechter vanwege drugslab in Veenendaalse woning: ‘Gewoon hobbyist die is gaan experimenteren’
Een uit de hand gelopen hobby. Zo noemde de voormalige bewoner van een woning in de wijk Petenbos in Veenendaal - hij woont inmiddels in Tiel - het drugslab dat de politie twee jaar geleden bij hem thuis aantrof. ,,Hij is echt gewoon een hobbyist die is gaan experimenteren.” -
PREMIUMNieuw in de Vallei
Amber gunt paarden een beter leven door ze meer vrijheid te geven
Paarden horen geen hoefijzers te dragen en ook geen bit. Een gezond en blij dier beweegt vrij, is 24 uur per dag buiten en eet onbeperkt ruwvoer.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Geblesseerde broers Westerlaken na jaar alweer weg bij DOVO
Bart en Mark Westerlaken vertrekken na één seizoen alweer bij DOVO. De broers kampen allebei al langere tijd met blessureleed en hebben besloten afscheid te nemen bij de Veenendaalse derdedivisionist. -
GVVV plukt goaltjesdief Ilias Latif weg bij Alphense Boys
GVVV heeft voor komend seizoen Ilias Latif (22) ingelijfd.
In samenwerking met indebuurt Veenendaal