Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Tijdelijke plek voor mensen met een inzinking is een succes in Veenendaal

VEENENDAAL - De time-out plek voor kwetsbare inwoners in Veenendaal is een succes. De proef wordt daarom tot begin 2022 verlengd, vertelt wethouder Martijn Beek. ,,Sinds de start is die ruimte continu bezet geweest.”

Een tijdelijke verblijfplek voor mensen die even hulp nodig hebben omdat ze uit huis gezet dreigen te worden. Of voor de winteropvang van daklozen.

Die plek was er niet in Veenendaal en daarom besloot de gemeente om daar  - ook tijdelijk - een ruimte voor te zoeken. De ruimte werd gevonden bij ggz-instelling Kwintes in Veenendaal. Op 1 december 2018 ging die open.

De proef zou eigenlijk eind deze maand aflopen, maar B en W hebben besloten om de proef dit en volgend jaar door te laten lopen. ,,De ruimte is bedoeld voor mensen die even een break nodig hebben”, vertelt Beek. ,,Zo kan het gebeuren dat mensen een inzinking hebben of uit huis geplaatst dreigen te worden.” Ook kan er passende hulp of vervolghulp ingezet worden.

Quote

De ruimte is bedoeld voor mensen die even een break nodig hebben.

Martijn Beek, Wethouder

Het afgelopen jaar hebben zeven inwoners gebruik gemaakt van de time-out plek, zegt Beek. Uit een evaluatie blijkt dat de plek continu bezet is geweest. ,,Er wordt gestreefd naar een verblijf van maximaal drie weken, al is er in sommige gevallen langer gebruik gemaakt van de plek.”

Een bijkomend voordeel waar niet op gerekend was: er is minder verandering nodig in de hulpverlening. Volgens Beek omdat kwetsbare inwoners de stad niet uit hoeven. ,Bij terugkeer naar huis wordt vaak met dezelfde hulpverlener gewerkt, wat prettig is voor de inwoner.”

Winteropvang bleek niet nodig

Naast een tijdelijke verblijfplek voor kwetsbare inwoners heeft de studio ook een functie als winteropvang voor daklozen. Daklozen gaan normaal gesproken voor de opvang naar Amersfoort. 

Bij noodweer - als er geen vervoer naar Amersfoort mogelijk is - zou de plek in Veenendaal als winteropvang kunnen dienen. ,,Maar dit is geen enkele keer voorgekomen”, zegt Beek. Bij het vervolg van de proef verdwijnt de voorrangspositie voor dak- en thuislozen dan ook.

De kosten van de verblijfplek zijn 38.000 euro per jaar. Nuttig besteed geld aldus de gemeente want de kosten voor één jaar beschermd wonen op het lichtste arrangement en één uithuiszetting zijn samen al hoger dan de totale investering voor de ruimte.

Hoe verder in 2022

De gemeente verwacht dat er structureel behoefte blijft aan de voorziening. Toch eindigt de proef op 1 januari 2022. Dat komt omdat de gemeente momenteel een samenwerking vormt met regiogemeenten rondom beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Begin 2022 moet duidelijker zijn wat er lokaal nodig is en wat er regionaal wordt georganiseerd. Beek: ,,We willen de opvang graag in het pakket houden.”

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei