Volledig scherm
De politie bij de Zeeman in Veenendaal na de overval. © Ginopress

Twee jaar cel geëist voor overvallen na ontsnapping uit Pompekliniek

VEENENDAAL/ NIJMEGEN - Tegen een 51-jarige man die vorig jaar augustus een overval pleegde op een Zeeman-filiaal in Veenendaal, is dinsdag twee jaar gevangenisstraf en een nieuwe tbs-dwangmaatregel geëist. Hij pleegde de overval na zijn ontsnapping uit de tbs-kliniek in Nijmegen.

Op zijn vlucht overviel hij enkele dagen later ook een winkel in Rotterdam.

De verdachte overviel de Zeeman in winkelcentrum De Ellekoot op donderdagmiddag 24 augustus rond vijf uur in de middag. 

Onder bedreiging van een mes dwong de verdachte twee winkelmedewerksters om de kassa te openen en de inhoud in een tasje te doen. Nadat hij zelf ook nog geld uit de kassa had gegraaid, verdween hij met in totaal 345 euro. Met het geld kocht hij kleren, een tent en een slaapzak om ‘buiten te overleven’.

Nog een overval

Drie dagen later maakte hij nog eens 150 euro buit bij een nieuwe overval, deze keer op een Wibra-winkel in Rotterdam. De man werd de volgende dag in Hoogvliet door agenten op straat herkend en aangehouden.

Hij was vorig jaar op 17 augustus ontsnapt uit de tbs-kliniek in Nijmegen, waar hij voor behandeling verbleef wegens het plegen van gewelddadige overvallen. De man was in 2016 al eens gevlucht uit een andere tbs-kliniek. Ook toen pleegde hij op de vlucht een overval. Sinds zijn aanhouding zit hij weer in een tbs-kliniek.

Gedragsdeskundigen adviseren om de oude tbs-maatregel voor te zetten en deze niet door een gevangenisstraf te laten doorkruisen, maar volgens de officier van justitie doet een celstraf ook recht aan de overvallen winkelmedewerkster. Voor de vrouwen was het een ‘bijzonder traumatische ervaring’ geweest, wist de aanklager. ,,En dat voor een paar honderd euro.”

Advocaat 

Daarnaast vond de officier dat er een nieuwe start gemaakt moet worden met de tbs-behandeling omdat die nog niet echt van de grond was gekomen. Zonder behandeling schatten gedragsdeskundigen het recidivegevaar als hoog in. 

Overeenkomstig het advies van de deskundigen pleitte zijn raadsvrouw voor een voorwaardelijke gevangenisstraf en het voortzetten van de bestaande tbs-behandeling. Die is onlangs nog met twee jaar verlengd. 

Volgens de advocate is daarbij nu ook aandacht voor zijn ‘drang tot ontvluchten’. ,,Er wordt nu ingezien dat dit een belangrijk onderdeel van zijn behandeling moet zijn”, aldus de raadsvrouw. De man liep al als 12-jarige voor het eerst weg. Ook zou bij hem voor het eerst een posttraumatische stressstoornis zijn vastgesteld. De rechtbank in Utrecht doet 30 oktober uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei