Volledig scherm
© ANP

Twee jaar cel geëist voor beroving 82-jarige man in Veenendaal

VEENENDAAL - Een 40-jarige man uit Veenendaal heeft woensdagochtend twee jaar cel tegen zich horen eisen voor de overval op een 82-jarige man op 20 juni 2016. Ook moet hij het geldbedrag dat hij hierbij buitmaakte terugbetalen. De verdachte zou banden hebben met de inmiddels verboden criminele organisatie Catervarius

Hoewel het slachtoffer al ruim de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, werkte hij nog voor zijn plezier bij het bedrijf waar hij eigenaar van was geweest. Aan het einde van de werkdag bracht hij een sealbag met daarin ruim 9000 euro naar een filiaal van de Rabobank aan het Raadhuisplein in Veenendaal, maar voordat hij het bedrag kon storten, werd hij belaagd door een onbekende man. De tachtiger kreeg hierbij klappen en werd bestolen van de sealbag. Vervolgens sprong de dader in een gereedstaande vluchtauto. 

Opvallende rijstijl

Omdat de bestuurder van de vluchtauto allesbehalve rustig wegreed, viel hij even verderop op bij een agent in burger. Die vertrouwde de situatie niet en noteerde het kenteken, waarna uit controle bleek dat het voertuig gestolen was. De auto werd niet lang daarna opgespoord en bij het afnemen van een DNA-monster van het stuur werden twee sporen gevonden; één van de wettige eigenaar en één van een lid van Catervarius.

Na verder onderzoek en aandacht in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld kwam al snel een verdachte van de beroving in beeld. Bovendien bleek uit telefoontaps die de politie en het OM afnamen in het onderzoek naar Catervarius dat de man wiens DNA in de auto was gevonden een bekende was van de verdachte. Omdat de 40-jarige Veenendaler in meerdere telefoongesprekken aan de beroving werd gelinkt, acht het OM zijn betrokkenheid bewezen.

Gezien het strafblad van de verdachte, de ernst van het misdrijf, de leeftijd van het slachtoffer, de hoogte van het buitgemaakte geldbedrag en de gedegen voorbereiding van de overval vindt de officier van justitie twee jaar cel een gepaste straf. De uitspraak volgt over twee weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei