Volledig scherm

Van Alfen wil meer openheid Veenendaal in Freulezaak

VEENENDAAL - Journalist en schrijver Sameer van Alfen wil dat de gemeente Veenendaal twee geheime documenten vrijgeeft die te maken hebben met de Freule-affaire. Hij heeft daarvoor een wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend.

De Freulezaak betreft de Veenendaalse stichting Freule Lauta van Aysma die in 2002 een bedrag van 9,4 miljoen dollar verloor bij een mislukte belegging in Amerika. De gemeente Veenendaal stond toen garant voor de stichting. Sindsdien heeft de gemeente al diverse rechtszaken gevoerd.

Geheim
Van Alfen publiceerde daarover vorig jaar een boek getiteld De Freule, het verhaal van de verdwenen miljoenen. Hij heeft nu een wob-verzoek ingediend over twee onderwerpen die in 2016 in het geheim zijn besproken. Dat betrof twee besloten vergaderingen van de raadscommissie over de Freulezaak in verband met Chris van Holland, de voormalig penningmeester van de Freulestichting.

Geen mededelingen
De Freule affaire kostte Veenendaal ook in 2016 weer geld: een bedrag van 75.000 euro. Wanneer het woord Freule valt in Veenendaal, wil de gemeente daar naar 'goed' gebruik geen openheid van zaken over geven. Alleen dat het externe juridische ondersteuning betreft. „De gemeente doet geen specifieke mededelingen over de besteding van dit bedrag", aldus een woordvoerder van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei