Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veenendaal bindt de strijd aan met gebruik van lachgas

VEENENDAAL-  Lachgas verbieden kan de gemeente Veenendaal niet. Maar ontmoedigen wel. En dat is precies de boodschap die de gemeenteraad mee heeft gegeven aan burgemeester Gert-Jan Kats.

Bezoekers in het uitgaanscentrum die naast een biertje ook gewoon een ballonnetje kunnen bestellen bij de bar. Lege lachgaspatronen die op veel plekken in Veenendaal aan worden getroffen.

Minderjarigen die aan lachgas lurken terwijl er schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid. Het is veel politieke partijen in Veenendaal een doorn in het oog.

Niet verbieden, wel ontmoedigen

Verbieden kan Veenendaal het niet. Ontmoedigen wel. En dat is wat de gemeenteraad in de nacht van dinsdag op woensdag besloot. Of beter gezegd, burgemeester Gert-Jan Kats kreeg een lijstje waarmee hij voor januari 2020 met een notitie moet komen over hoe hij het gebruik van lachgas terug kan dringen.

Zo wil de raad dat lachgas niet meer thuis bezorgd wordt en dat er een maximaal aantal slagroompatronen per klant verkocht mag worden in winkels. Ook zou de verkoop aan minderjarigen ontmoedigd moeten worden en hoort lachgas niet zichtbaar in winkels geplaatst mogen worden.

 Het is overigens nog maar de vraag of al die maatregelen wel haalbaar zijn. Zolang lachgas niet verboden is, kan Veenendaal het gebruik alleen ontmoedigen. Kats laat weten dat hij gesprekken heeft gehad met de twee uitbaters in Veenendaal die het momenteel verkopen.

,,Al komen we niet tot elkaar”, aldus Kats. ,,We hebben wel afgesproken dat we in de evenementenvergunning verbieden om het te verkopen bij evenementen.” Kats wil er wel onderzoek naar doen en daar begin 2020 mee terugkomen in de raad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei