Een van de parkeergarages van Q-Park in Veenendaal.
Volledig scherm
Een van de parkeergarages van Q-Park in Veenendaal. © ANP

Veenendaal denkt aan schikking met Q-Park

VEENENDAAL - De parkeerruzie tussen de gemeente Veenendaal en Q-Park krijgt op 16 september een vervolg bij de rechter. De gemeente probeert ondertussen tot een schikking te komen met de parkeerexploitant.

Tussen de gemeente en Q-Park lopen verschillende rechtszaken. Oorzaak was eind 2015 de beslissing in Veenendaal om bezoekers van de drie gemeentelijke parkeergarages op zaterdag gratis te laten parkeren. Dat was tegen het zere been van de eigenaren van drie particuliere parkeergarages die dat oneerlijke concurrentie vinden.

Ruzie over tarieven

De rechter zette in 2017 een streep door die proef met gratis parkeren. Daarna ontstond er een strijd tussen Veenendaal en Q-Park dat van mening is dat Veenendaal geen kostprijsdekkende tarieven hanteert bij de exploitatie van gemeentelijke parkeergarages. 

Q-Park haalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erbij en die gaf Q-Park gelijk. Veenendaal ging daartegen in beroep maar kreeg op 29 augustus de deksel op de neus bij de rechtbank. Volgens de gemeente maakt dat voor de tarieven niets uit. 

De raad heeft vorig jaar het parkeren aangewezen als ‘algemeen belang’ om dat probleem te omzeilen. Ook die beslissing is weer inzet van een rechtszaak en die dient op 16 september.

Schadeclaim van 170.000 euro

Daarnaast loopt er nog steeds een schadeclaim van Q-Park van zo'n 170.000 euro voor misgelopen inkomsten en loopt er nog een andere zaak over een parkeerbesluit. Veenendaal wil nu proberen om tot samen met Q-Park tot een alomvattende schikking te komen over die drie lopende zaken. Deze gesprekken bevinden zich nog in een oriënterende fase, melden B en W in een memo aan de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei