Volledig scherm
© Herman Stöver

Veenendaal doet zorgcentrum in de ban

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal accepteert geen aanvragen meer voor een PGB (persoonsgebonden budget) van Zorgloket Het Mozaïek. De kwaliteit van die instelling is onderzocht en is volgens de gemeente onder de maat. Zo werkt er gewerkt met vrijwilligers.

In Veenendaal hebben 27 mensen via Zorgloket Het Mozaïek - gevestigd aan de Pollux in Veenendaal - een aanvraag voor een persoonsgebonden budget lopen. De gemeente heeft voor hen andere zorgaanbieders beschikbaar waar inwoners terecht kunnen voor goede en gekwalificeerde zorg, aldus de gemeente in een persbericht.

De gemeente deed onderzoek omdat er signalen waren dat de kwaliteit van de zorg en ondersteuning onvoldoende waren. De conclusie is dat de kwaliteit niet toereikend is aldus de gemeente. Veenendaal heeft geen contract met Zorgloket Het Mozaïek. Het is een zorgaanbieder waar mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zelf, zonder tussenkomst van de gemeente, zorg kunnen inkopen. Ook de GGD deed in deze zaak onderzoek.

Volgens het onderzoek beschikken veel medewerkers onvoldoende of niet over een voor de zorg relevante opleiding of werkervaring. Hieruit blijkt dat de zorg deels is geleverd door ongekwalificeerd en ondeskundig personeel. De groepsbegeleiding deels werd geleverd door vrijwilligers. Dit is niet toegestaan. 

Keuzevrijheid is een groot goed, maar Veenendalers moeten wel de juiste zorg krijgen waar ze recht op hebben, legt wethouder Martijn Beek uit: ,,Het is onacceptabel dat geld voor zorg onvoldoende of niet terecht komt daar waar het hoort. Na de eerste signalen is deze zaak direct opgepakt en is alles gedaan wat in onze mogelijkheid ligt om te zorgen dat deze instelling geen werkzaamheden met Wmo-geld meer uitvoert.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei