Volledig scherm
© DG

Veenendaal: eigen bijdrage zorg omlaag

VEENENDAAL - Veenendalers hoeven minder diep in de buidel te tasten wanneer ze zorg aanvragen.

De gemeenteraad heeft het mes gezet in de eigen bijdrage. Zo gaat een van de tarieven van 15 terug naar 5 procent. Een voorstel om een deel van de eigen bijdrage met terugwerkende kracht terug te geven, haalde het echter niet.

Discussie
De discussie over het zorggeld in Veenendaal duurt al een ruim een half jaar. Aan de ene kant houdt Veenendaal al twee jaar op rij dik vier miljoen euro per jaar over op gelden uit de wmo-pot. Tegelijkertijd zou er sprake zijn van 'zorg mijden'. Steeds meer Veenendalers zouden geen zorg meer aanvragen omdat ze de eigen bijdrage te hoog vinden.

Geen Sinterklaas
Wethouder Marieke Overduin had al namens het college voorgesteld om het marginale tarief van de eigen bijdrage te verlagen van 15 naar 8 procent. Dat betekent in de praktijk dat de eigen bijdrage minder snel stijgt. De raad vindt in meerderheid dat het best nog wat lager kan. Acht partijen in de raad kwamen met voorstel om dat terug te brengen naar vijf procent. Waarbij iedereen wel wilde benadrukken dat er geen Sinterklaas wordt gespeeld. „Het is niet uitdelen, het is minder vragen van de mensen zelf", aldus PvdA-raadslid Van Aart.

Teruggave
Het verzoek van Lokaal Veenendaal met vier andere partijen om mensen geld terug te geven, haalde het echter niet. Mila Jansen vroeg namens Lokaal Veenendaal om een derde terug te geven van de eigen bijdrage die mensen sinds 1 januari 2015 betaald hebben. Wethouder Overduin liet namens het college weten dat dat technisch wel erg moeilijk door te voeren zal zijn.

De Vallei