Een bus met genodigden opent de spoortunnel Voorpoort in Veenendaal.
Volledig scherm
Een bus met genodigden opent de spoortunnel Voorpoort in Veenendaal. © Herman Stöver

Veenendaal kan voortaan via de Voorpoort naar De Klomp

VEENENDAAL - Veenendaal is een nieuwe autotunnel rijker. Zaterdag is de Voorpoort autotunnel onder het spoor in gebruik genomen. De tunnel vervangt de voormalige spoorwegovergang aan de Nieuweweg-Noord.

Omdat er in de toekomst meer treinen gaan rijden op het traject tussen Arnhem en Utrecht, moest er een alternatief komen voor de spoorwegovergang. Daar zouden de spoorbomen dan zo vaak dicht gaan dat er lange files dreigden. Daarom is er een nieuwe verbindingsroute ontworpen van de afrit van de A12 richting De Klomp. Via de straat Voorpoort kan het autoverkeer nu onder de spoorlijn door. 

De tunnelbak is in augustus 2018 al onder het spoor geschoven. Nu zijn ook de wegen en de fietspaden van en naar de tunnel klaar en zijn er nieuwe bushaltes gemaakt. Met de opening van de tunnel is De Klomp en station Veenendaal-De Klomp vanuit Veenendaal weer via twee routes bereikbaar voor het autoverkeer. 

Op de plek van de spoorwegovergang aan de Nieuweweg-Noord wordt momenteel een fietstunnel aangelegd. Het is de bedoeling dat die in het najaar geopend wordt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei