Volledig scherm
Een groot deel van het restafval van flatbewoners in Veenendaal bestaat uit groenafval. © M Kuster

Veenendaal krijgt net als Ede inwerpzuilen voor keukenafval

VEENENDAAL - Bewoners van appartementengebouwen en flats in Veenendaal kunnen binnenkort hun etensresten weggooien in speciale afvalzuilen. Veenendaal krijgt hetzelfde systeem dat al in Ede in gebruik is genomen. Daar kunnen hoogbouwbewoners hun keukenafval apart in leveren. 

Het scheiden van het afval lukt door die nieuwe afvalzuilen sinds 1 januari 2018 jaar een stuk beter dan voorheen, zo is uit onderzoek in Ede gebleken. Veenendaal zocht al langer naar een oplossing van het landelijke probleem dat flatbewoners hun keukenafval bij het restafval gooiden. Een groot deel van het restafval in Veenendaal bestond juist uit dat groente-, fruit- en tuinafval. 

Het systeem dat Ede heeft uitgeprobeerd werkt zo goed dat Veenendaal het overneemt. Volgens wethouder Marco Verloop van Veenendaal is het scheiden van de etensrestanten van belang omdat het geen afval is. 'Het is een grondstof waarvan biogas en compost gemaakt kan worden'. 

De inwerpzuilen voor etensresten komen in eerste instantie te staan bij gebouwen met meer dan twintig appartementen of flats. Bewoners moeten de zuil overigens zelf aanvragen alvorens die wordt geplaatst. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei