Veenendaal loopt 12 miljoen euro mis door uitspraak Hoge Raad over ‘kabelbelasting’
VEENENDAAL - Veenendaal kan fluiten naar de 12 miljoen euro die de gemeente dacht te halen bij Stedin, dat gas en elektriciteit transporteert naar woningen, instellingen en bedrijven. De Hoge Raad heeft een streep gezet door het plan om met precariobelasting dat geld te innen. Het zou deels worden besteed aan het opruimen van kilometers hoogspanningsleidingen boven huizen.
Delen per e-mail
Veenendaal besloot in 2015 om van Stedin precariobelasting te gaan innen voor de kabels en leidingen die door de gemeente lopen. Dat mag tot 2022: de Tweede Kamer heeft in 2017 die belasting afgeschaft, maar met een overgangsperiode.
Veenendaal hoopte een bedrag van rond de 12 miljoen euro te innen. Maar dat kan alleen als een gemeente de aanvraag bijtijds en op de juiste manier heeft gepubliceerd en daar is het in 2017 misgegaan. Stedin begon een rechtszaak en de Hoge Raad - de hoogste bestuursrechter - heeft Veenendaal nu in het ongelijk gesteld.
Vertrouwd op een goede afloop
Wethouder Marco Verloop heeft meerdere keren gezegd dat hij vertrouwen had in een goede afloop. Burgemeester en wethouders willen nu niet ingaan op vragen over de gevolgen die de uitspraak van de Hoge Raad heeft. ,,Het is een teleurstelling dat de Hoge Raad ons niet in het gelijk heeft gesteld’’, laten zij via hun woordvoerder weten.
Het is een teleurstelling dat de Hoge Raad ons niet in het gelijk heeft gesteld
,,Wij zijn op dit moment de uitspraak aan het bestuderen, om te kunnen beoordelen wat de consequenties zijn van dit besluit. Tot die tijd geven wij inhoudelijk geen reactie op deze uitspraak of de effecten daarvan.”
Geld voor de ‘verkabeling’ van Veenendaal
De gemeente vraagt sinds 2016 een jaarlijks bedrag van zo’n 2 miljoen euro aan Stedin. Geld dat Veenendaal wil inzetten voor het ondergronds brengen van de stroomkabels die over zo’n zevenhonderd woningen lopen. Die ‘verkabeling’ is een jaren durend project waarvoor de gemeenteraad in 2019 groen licht heeft gegeven.
Veenendaal wordt geacht maximaal 5,7 miljoen euro bij te dragen aan de verkabeling. Nu de Hoge Raad een streep door de 12 miljoen euro heeft gezet, moet de gemeente op andere manieren aan dat geld zien te komen. Of de uitspraak van de Hoge Raad gevolgen heeft voor de uitvoering van het project, kan de gemeente nu niet zeggen.
Bedrag van rond de 8 miljoen euro terugbetalen
Volgens de laatste door de gemeente verstrekte gegevens, uit september vorig jaar, heeft Stedin een bedrag van rond 8 miljoen euro aan Veenendaal overgemaakt. Vragen over wanneer dat geld teruggestort gaat worden, kan de gemeente momenteel niet beantwoorden.
Het geld is er nog: ,,Mocht er in het ongunstigste geval terugbetaald moeten worden, dan is het geld beschikbaar”, zei de gemeentewoordvoerder in september.
Veenendaal verloor de afgelopen jaren diverse rechtszaken tegen Q-Park over het parkeerbeleid. Nu slaat de gemeente juridisch opnieuw de plank mis. Op de vraag of B en W daar consequenties aan gaan verbinden, wil de gemeente vooralsnog niet reageren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Misgelopen kabelbelasting: geen 12 miljoen maar slechts 2,8 miljoen voor Veenendaal
VEENENDAAL - Veenendaal mag een kleine 2,8 miljoen euro houden van de 12 miljoen die het van Stedin wilde hebben. Dat meldt de gemeente nadat de Hoge Raad begin dit jaar een streep zette door de ‘kabelbelasting'. Veenendaal had gedacht een bedrag van ruim 12 miljoen euro binnen te halen. -
Studenten hebben grote moeite om een stageplek te vinden
EDE - Het vinden van een stageplaats is voor veel studenten moeilijker dan ooit tevoren. Veel bedrijven zien het door corona namelijk niet zitten om stagiaires te begeleiden. -
PREMIUM
Wat je wel kunt doen in de voorjaarsvakanties ondanks corona: zes tips
EDE - Geen bezoek aan een dierentuin of een pretpark, niet naar de bioscoop. Vanwege de maatregelen tegen corona zit alles dicht. Wat doe je dan in de voorjaarsvakantie in de regio Vallei? Zes tips voor activiteiten die je de komende dagen wél kunt doen. -
Meisje (13) vermist uit Ede/Veenendaal
EDE / VEENENDAAL - Een 13-jarig meisje is als vermist opgegeven in de omgeving Ede/Veenendaal. Politie-eenheden in Ede en Veenendaal zoeken momenteel naar haar. -
PREMIUM2
Celstraf voor Veenendaalse superhacker: ‘Hij was niet gestopt als hij niet was aangehouden’
VEENENDAAL - De 25-jarige Hicham A. uit Veenendaal is woensdag veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan 16 maanden voorwaardelijk, omdat hij vorig jaar tientallen bedrijven probeerde af te persen met DDoS-aanvallen op hun websites. Twee bedrijven zwichtten voor de chantage; ze maakten 0,1 bitcoin over, destijds ruim 600 euro waard.
-
PREMIUM
Deze voetbalclub gaat gebukt onder konijnenplaag, maar dankzij Wilfred Genee komt er een oplossing: ‘Ontzettend blij’
Hoe konijnen en nog meer konijnen in een televisieprogramma over voetbal een deel van de uitzendingen beheerst. Voetbalvereniging Veenendaal heeft last van die honderden kleine beesten. De enorme gangen laten het terras langzaam maar zeker wegzakken. En dus verzon de club een list. -
PREMIUM
Schaatsen nodig? Die bestellen we massaal bij de lokale winkelier die ze snel komt brengen
EDE/VEENENDAAL - Snowboots, schaatsen, skibroeken, wanten: ze vliegen de winkels uit. Omdat online bestelde pakketten nu een paar dagen onderweg zijn, bestellen we massaal bij lokale winkeliers. Die bezorgen als het moet binnen een half uur. -
Politie heeft nog geen spoor van bedreigers van Veenendaalse agenten tijdens coronarellen
Een aantal wijkagenten in Veenendaal werd eind januari, tijdens de coronarellen, via sociale media bedreigd. Van één van de agenten werd zelfs een foto rondgestuurd met daarbij de tekst: ‘Zij moet dood vandaag’. De politie weet nog steeds niet van wie die berichten afkomstig zijn.
In samenwerking met indebuurt Veenendaal
0 reacties