Volledig scherm
© DG

Veenendaal onderzoekt kamergewijze verhuur voor statushouders

VEENENDAAL - Alleenstaande statushouders een kamer laten huren in plaats van een woning toewijzen. Zo hoopt de gemeente Veenendaal, met wat hulp van de woningcorporaties, te voldoen aan de opdracht van de overheid.

Veenendaal moet dit jaar 161 statushouders een woonruimte geven. De woningcorporaties brengen 80 procent van de vluchtelingen met verblijfsstatus onderdak. De rest komt op het conto van de gemeente. Maar waar de Veenendaalse corporaties de klus bijna geklaard hebben, worstelt de gemeente.

Carrefour
Een plan om kantoorgebouw Carrefour om te bouwen, bleek financieel en kwalitatief niet haalbaar. De gemeente had ook 17 leegstaande appartementen boven restaurant Reyna Be aan het Verlaat in het vizier, maar ook dat leverde niets op. Er wordt gesproken met de eigenaar van het Ibis-hotel, al is die locatie vlak bij de snelweg eigenlijk weinig geschikt voor permanente huisvesting. Ook worden particuliere eigenaren van woningen benaderd.

Kamersgewijs
Veenendaal overlegt nu met Patrimonium Woonservice over kamersgewijs mensen huisvesting geven. Wageningen experimenteert daar al mee. Hans Goorhuis van de woningcorporatie denkt dat dat in Veenendaal ook kan. „We hebben zeer nauw contact met de collega's in Wageningen en Ede en hebben gevolgd hoe het met die proef gaat. Het vergt wel wat ondersteuning vergt wanneer je drie wildvreemden bij elkaar in één huis zet.” De gemeente overweegt daar een bedrag van rond de 25.000 euro per jaar voor uit te trekken.

Geschikt
Goorhuis: „We moeten kijken welke woningen in Veenendaal daar mogelijk voor geschikt zijn. En eventueel kunnen statushouders daar ook tijdelijk huren. Dat gaat echter pas in in 2017.”

De Vallei