Volledig scherm
De nieuwe oversteekplaats voor fietsers en voetgangers bij het Zwaaiplein die veel verwarring veroorzaakt. © Herman Stöver

Veenendaal presenteert plannen om kruising Zwaaiplein veiliger te maken

VEENENDAAL - De omstreden fietsoversteek in Veenendaal bij het Zwaaiplein moet veiliger. De gemeente heeft daarvoor twee plannen gemaakt. Die worden op woensdag 26 juni gepresenteerd aan belanghebbenden.

 De gemeente Veenendaal wil van het kruispunt bij het Zwaaiplein een rotonde maken. Op dit moment ervaren fietsers de oversteek als onveilig en onduidelijk. Er ligt een voorstel om een rotonde met een middenberm te realiseren op de plek waar de Prins Bernhardlaan en de Vijgendam elkaar kruisen. ,,Deze middenberm moet ervoor zorgen dat bestuurders vanuit de Vijgendam niet meer linksaf slaan’’, liet wethouder Engbert Stroobosscher eerder weten. ,,Dat mag namelijk niet, maar gebeurt toch.’’ 

Alternatief voor een rotonde

Het voorstel wordt nu aan omwonenden voorgelegd en daarbij wordt ook een alternatief gepresenteerd. Vervolgens is het de bedoeling dat daadwerkelijke aanpassingen volgend jaar gebeuren. De informatie-avond is op 26 juni in de raadszaal van het gemeentehuis en begint om 19.30 uur. De gemeente vraagt geïnteresseerden om zich vooraf aan te melden per e-mail bij secretariaat.wsb@veenendaal.nl of telefonisch via 0318-538 538.

Vorig jaar liet de gemeente onderzoek uitvoeren naar het kruispunt, dat nog geen vijf jaar geleden heringericht werd. Daarmee reageerde ze op schriftelijke vragen van het CDA, die zich zorgen maakte over de verkeersveiligheid en overzichtelijkheid van het kruispunt.

Chaotische situatie maar niet per se ‘verkeerskundig onveilig’

Toen de uitkomsten er eenmaal waren, ontstond aanvankelijk de indruk dat er geen grote aanpassingen zouden komen. In een brief aan omwonenden schreef de gemeente dat het kruispunt een ‘chaotische situatie’ betreft, maar dat het niet per se ‘verkeerskundig onveilig’ is. Nu wordt de plek toch aangepast.

De oversteekplaats is het laatste onderdeel van de zogeheten fietssnelweg vanuit Veenendaal-Oost naar het centrum. Als fietsers vanuit de Vijgendam komen, is de voorrang op dit punt anders geregeld. Ook houden automobilisten zich niet aan de regels. Zo slaan automobilisten vanuit de Vijgendam linksaf de Prins Bernhardlaan op. Andersom gebeurt dat ook: automobilisten vanaf de Prins Bernhardlaan slaan rechtsaf de Vijgendam in, terwijl dat een eenrichtingsweg is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei