Volledig scherm
Geparkeerde fietsen op het Horecaplein. © Gemeente Veenendaal

Veenendaal wil fietsoverlast in centrum aan gaan pakken

VEENENDAAL - Veenendalers parkeren hun fiets in het centrum nog te vaak op plekken waar dat niet hoort. Althans, dat vindt de gemeente. Die komt dit najaar met een centrumbreed plan om de overlast van verkeerd geparkeerde fietsen tegen te gaan.

Tot die tijd is het pappen en nathouden met wat kleine maatregelen om de ergste overlast tegen te gaan. Dat melden B en W op vragen uit de politiek over fietsoverlast. Uit een onderzoek blijkt dat veel Veenendalers de fietsenstallingen niet weten te vinden. Die worden deels niet gebruikt.

Bewaakte stalling ‘onvindbaar’

Veenendaal heeft diverse plekken waar bezoekers de tweewieler (bewaakt) kunnen parkeren. De meest bekende is de fietsenstalling aan het Suikervat, naast het gemeentehuis. Die staat maximaal voor 60 procent vol. Maar de stalling in het Tricotage gebouw staat nagenoeg leeg vanwege de ongunstige ligging van de ingang. De fietsenstalling bij het theater Lampegiet wordt ook nagenoeg niet gebruikt.

Het gevolg: veel Veenendalers zetten hun fiets ergens in het centrum op een plek waar ze - volgens de gemeente - niet horen te staan. Dat is vooral bij de nieuwe Hoogvliet supermarkt, het Thoomesplein (naast het stadsstrand), het Horecaplein, het Raadhuisplein en het Scheepjeshofplein. 

Klagende ondernemers

Met name winkeliers en ondernemers klagen over verkeerd geparkeerde fietsen. Aan de Brouwersgracht bij de Hoogvliet staan fietsen in de weg voor het bevoorradingsverkeer. Op korte termijn heeft Veenendaal enkele kleinere  maatregelen genomen om de ergste overlast tegen te gaan. Zo zijn er op het Horecaplein met witte lijnen tijdelijke fietsparkeervakken aangegeven. In het najaar komt er een plan voor het hele centrum. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei