Volledig scherm
De Veenendaalse molen De Vriendschap. De gemeente heeft een manier gevonden er vanaf te komen: verkopen als onderdeel van een vastgoedpakket © Tamara Reijers

Veenendaal wil nog steeds af van dure molen De Vriendschap

VEENENDAAL - Hoe verkoop je een moeilijk te verkopen molen? Door hem aan te bieden in één pakket met andere gebouwen. Dat is het plan van de gemeente Veenendaal om van molen De Vriendschap af te komen.

De uit 1872 afkomstige molen is een van de gebouwen waar Veenendaal vanaf wil. Het rijksmonument staat al een tijdje op de vastgoedlijst van de gemeente van te verkopen panden. Een poging om in 2012 de molen te verkopen aan de stichting De Utrechtse Molens ketste af toen het ministerie, met het oog op de verslechterde economische situatie, de subsidie aan die stichting verminderde.

25.000 euro verlies

Veenendaal wil af van panden die geld kosten. Vorig jaar ging bijvoorbeeld jongerencentrum Escape in de verkoop omdat onderhoud van het leegstaande pand zo'n 60.000 euro per jaar kost. De Vriendschap is nog in gebruik, onder andere door Zideris die de molen voor dagbesteding gebruikt. Maar het gebouw levert de gemeente jaarlijks 25.000 euro verlies op.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het rijksmonument nu deel uitmaakt van een cluster van zes gemeentelijke gebouwen die in één deal aan één marktpartij worden verkocht. Dat cluster bestaat ook uit gebouwen die te gebruiken zijn voor woningbouw. 

Pollux

De al jaren leegstaande school aan de Pollux zit niet in het cluster. ,,Voor de aankoop van dit pand hebben zich sinds 2016 verschillende belangstellenden met uiteenlopende ideeën gemeld. Daarom is het de bedoeling het via een openbare inschrijving in de markt te zetten.’’

De Vallei