Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Veenendaal worstelt met moslimscholen

Het debat over radicalisering onder moslims in Veenendaal loopt hoog op. Komende maandag spreken de politieke partijen in Veenendaal voor de tweede keer in een week over een voorstel van vier partijen om vermeend salafistisch onderwijs te ontmoedigen en ervoor te zorgen dat dit onderwijs stopt. 

De gemeente Veenendaal liet eerder weten dat uitspraken in Nieuwsuur en NRC Handelsblad van prediker Aboe Aicha schokkend te vinden, maar het geen verrassing te vinden.  ,,Wij hebben eerder al gesprekken gevoerd om problematisch gedrag te begrenzen binnen onze wettelijke mogelijkheden’’, zei een woordvoerder eerder. In fragmenten zei Aboe Aicha onder meer: ,,Je kunt nog beter iemand feliciteren met een moord, dan met kerst.’’

Motie om moslimscholen aan te pakken 

Een deel van de Veenendaalse gemeenteraad wil actie om dit soort lessen tegen te gaan. Lokaal Veenendaal, Pro Veenendaal, SGP en VVD roepen de gemeente in een motie op om alles te doen wat mogelijk is om te zorgen dat salafistisch onderwijs niet plaatsvindt in Veenendaal. In de raadsvergadering van donderdag klonken verschillende oproepen om de Koranscholen te verbieden.

Aboe Aicha wil aantijgingen ontkrachten

Raadslid Yasin Makineli van Denk was kritisch. Vooral omdat indiener Ruben Schoeman (VVD) volgens hem helemaal geen wederhoor heeft gepleegd bij de Veenendalers die beticht worden van haat zaaien. ,,Hoe kan hij zulke harde woorden gebruiken als hij geen hoor en wederhoor heeft toegepast.’’ Makineli wees erop dat de in de reportages genoemde Stichting Taubah stelt dat er zaken verdraaid zijn in de reportage. Door dit te negeren, zouden Schoeman en anderen een groep mensen zomaar wegzetten. 

Aboe Aicha zelf is gisteravond begonnen met het uitzenden van video's op Facebook waarin hij de aantijgingen van Nieuwsuur wil ontkrachten. Ook wil hij laten zien dat zijn stroming binnen de islam weinig verschilt van reformatorische christenen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei