Volledig scherm
Molen De Vriendschap in Veenendaal. © Tamara Reijers

Veenendaal zet molen opnieuw in de etalage

VEENENDAAL Molen De Vriendschap in Veenendaal gaat binnenkort opnieuw in de verkoop. De gemeente probeerde het rijksmonument eerder kwijt te raken, maar dat mislukte. De verkoopplannen zorgden vorig jaar voor de nodige ophef.

In 2017 besloot de gemeente om de molen in de verkoop te doen omdat er jaarlijks geld bij moest. De gemeenteraad stemde in, maar stelde wel als voorwaarde dat het uit 1872 afkomstige rijksmonument zijn functie moet behouden: de molen moet blijven draaien. Dat doet nu een club van vrijwillige molenaars.

Koper De Bunte Vastgoed uit Ede kocht de molen maar bleek in 2018 niet de vraagprijs van 312.000 euro op te willen hoesten en niet aan de eisen van de raad kon voldoen. Tussendoor kwam een mislukt plan van de rotaryclub Veenendaal Regio om de molen over te nemen. In april 2018 meldde lngenious Vastgoed uit Veenendaal zich als potentiële koper, maar het aankoopbedrag van 125.000 euro vond geen genade.

Onzekerheid

Daarna werd het stil. Ook voor Peter Tijssen, een van de twee vrijwillige molenaars. ,,We kunnen voorlopig gewoon doorgaan met onze activiteiten en de gemeente zorgt daar ook voor.Maar we zijn wel benieuwd wat er gaat gebeuren want we zitten nu al een lange tijd in onzekerheid.”

De verkoopplannen voor de molen worden binnenkort concreet, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Wij zijn als eigenaar van de molen de verkoop aan het voorbereiden met alle benodigde gegevens.” Het betreft een openbare verkoop waar partijen als De Bunte Vastgoed en Ingenious Vastgoed ook weer aan mee kunnen doen. ,,De verwachting is dat wij medio 2019 met de verkoop de markt op gaan. Of de molen daadwerkelijk verkocht zal zijn dit jaar is afhankelijk van voorstellen die geïnteresseerden kunnen uitbrengen met inachtneming van de door de gemeenteraad aangedragen verkoopvoorwaarden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

De Vallei