Volledig scherm
In 2014 werd er in Veenendaal een tentoonstelling in het museum gehouden over de Eerste Wereldoorlog. © Herman Stover

Veenendaal zoekt verhalen en spullen over vluchtelingen Market Garden

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal is op zoek naar verhalen, foto’s en spullen over evacuees die in de Tweede Wereldoorlog tijdelijk in Veenendaal onder zijn gebracht. De gemeente wil er een lezing en tentoonstelling aan wijden vanwege het 75-jarig jubileum van operatie Market Garden.

In september is het 75 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. Naast de herdenkingen in Arnhem en Ede (waar de luchtlandingen waren) wil ook Veenendaal iets mee doen. Veenendaal heeft na de slag om Arnhem veel vluchtelingen opgenomen. 

10.000 vluchtelingen

Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan ongeveer 10.000 mensen uit die regio. Veel van hen zijn tot het einde van de oorlog gebleven. De vluchtelingen werden in 1944 en 1945 ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Aan dit bijzondere stuk geschiedenis wil de gemeente in oktober een lezing en een tentoonstelling wijden. Het Gemeentearchief Veenendaal komt graag in contact met mensen die over deze tijd verhalen kunnen vertellen of foto’s en spullen hebben. Geïnteresseerden kunnen daarover contact opnemen met het gemeentearchief Veenendaal via of (0318) 538 733.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei