Kim Phuc, het ‘napalmmeisje’ uit Vietnam, bezoekt monument het kruis op de berg in 2018.
Volledig scherm
Kim Phuc, het ‘napalmmeisje’ uit Vietnam, bezoekt monument het kruis op de berg in 2018. © Herman Stöver

Veenendaals Broodje Geschiedenis in aanloop naar herdenking Kruis op de Berg

VEENENDAAL - De jaarlijkse herdenking bij het Kruis op de Berg bij Veenendaal is op woensdag 20 november. In de aanloop naar de herdenking is er de maandag een speciale lezing over het verhaal achter die herdenking.

De lezing maakt onderdeel uit van de serie lezingen onder de noemer Broodje geschiedenis, die gehouden worden in het gemeentehuis van Veenendaal. 

Op 20 november 1944 reed er een open vrachtwagen door Veenendaal, met daarop zes mannen. Kort daarna werden deze zes mannen bij de Oude Veensegrindweg doodgeschoten door de Duitsers. Op de plek van de executie is later een monument geplaatst in de vorm van een eenvoudig wit kruis. 

Jaarlijkse herdenking

Bij dit monument wordt de gebeurtenis elk jaar herdacht. Constant van den Heuvel,  docent geschiedenis op de Veenendaalse middelbare school en auteur van het boek ‘Het kruis op de Berg’, vertelt tijdens het Broodje Geschiedenis over deze zwarte bladzijde uit de Tweede Wereldoorlog, wat eraan vooraf ging en wat de nasleep was.

Maandag 18 november is iedereen welkom bij het Broodje Geschiedenis om 12.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Bezoek is gratis.

Constant van den Heuvel bij het gedenkteken op de plek van de fusillade (archieffoto).
Volledig scherm
Constant van den Heuvel bij het gedenkteken op de plek van de fusillade (archieffoto). © Herman Stover

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei