Volledig scherm
De oude Markt van Veenendaal. © DG

Veenendaals Madurodam in de Ritmeester fabriek

VEENENDAAL - Oud Veenendaal in het klein. Zaterdag zijn historische gebouwen van Veenendaal als een mini Madurodam te zien in de voormalige Ritmeester fabriek. 

Het is voor het eerst dat alle maquettes van Henk van Voskuilen bij elkaar te bezichtigen zijn voor het publiek. De Veenendaler bouwde tientallen verdwenen en nog bestaande gebouwen van Veenendaal na, waarvan een deel ook in het museum te zien is. Andere nabootsingen van Veenendaal, veelal op een schaal van 1 op 100, staan in depots of worden op andere plekken bewaard. Diverse fabrieken en winkels die niet meer bestaan, zijn door hem vereeuwigd.

Ritmeester

Volledig scherm
De nieuwe maquette van de Ritmeester. © DG

In het kader van Monumentendag zijn al die pareltjes te bekijken in de voor één dag geopende fabriekshal van de voormalige Ritmeester fabriek. De oude sigarenfabriek maakt nu ook onderdeel uit van de maquette collectie. Speciaal voor deze dag heeft Van Voskuilen een maquette gemaakt van het oude kantoorgebouw van de Ritmeester aan de Kerkewijk. Die is 's ochtends onthuld door de bouwer zelf samen met wethouder Dylan Lochtenberg.

Van Voskuilen is vooral bijzonder trots op de grote maquette van de Julianakerk en omgeving, inclusief zijn geboortehuis, op een schaal van 1 op 50, Het dak kan eraf, waardoor hij aan kan wijzen waar precies zijn oude slaapkamer was. ,,De meeste maquettes heb ik gebouwd op basis van foto's. Slechts in twee gevallen heb ik dat met tekeningen moeten doen.’’

Volledig scherm
Henk van Voskuilen toont de maquette van zijn geboortehuis. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei