De rotonde op de Rondweg-Oost waar
Volledig scherm
De rotonde op de Rondweg-Oost waar © William Hoogteyling

Veenendaalse maakt petitie om fileprobleem op Rondweg-Oost aan te pakken: ‘Dit is echt niet veilig’

VEENENDAAL - Ze wordt iedere ochtend en iedere middag horendol van de files rond de rotonde richting Veenendaal-Oost. Normaal is ze drie, vier minuten bezig om de rotonde te passeren, maar in de spits kan de wachttijd zo maar tot een halfuur oplopen. Sharon van de Pol is het zat en maakte een online petitie aan.

Sharon van de Pol noemt het een klein wonder dat ze al die jaren zonder kleerscheuren de rotonde heeft kunnen nemen. Haar kinderen zijn gewend aan de zuchten van hun moeder en zeggen gekscherend dat mama liever niet over de ‘dodenweg’, de verkeersader tussen Rhenen en Veenendaal, wil rijden.  Honderden auto’s moeten iedere dag de wijk uit en weer in. En dat worden er steeds meer, want de wijk is nog lang niet af.  

De Veenendaalse woont inmiddels niet meer in de nieuwbouwwijk, maar haar kinderen zitten er nog wel op school. Dus staat ze iedere dag weer in de file. ,,Ik stond er vanmorgen vast en ik dacht: als er nu brandweer of een ambulance de wijk in wil, is dat een hele uitdaging. Het is echt niet veilig.”

Uitvalsweg nodig

Van de Pol denkt dat een tweede uitvalsweg hard nodig is. ,,Het probleem is dat de wijk maar één echte uitvalsweg heeft. Via de achterkant kan het ook, maar we moeten wel met z’n allen over de Van Essenlaan. Alles staat vast. Mensen kunnen niet eens hun straat uitkomen. Vanmorgen sprak ik een moeder op school. Die kon de wijk niet in komen. Ze kon niet eens de rotonde af komen. Zo kan dit niet langer. Er staat wel een doseerinstallatie, maar die staat niet vaak aan.”

Quote

Er moet een uitgang bij. Dat is de enige oplossing.

Ze zette een petitie op voor een tweede uitvalsweg en die werd al door veel mensen ondertekend. Van de Pol: ,,Ik heb meerdere malen bij de gemeente geklaagd, maar dan zijn ze ‘ermee bezig. Voorlopig gebeurt er niets. Er wordt veel getekend. Ik denk dat ik de petitie een paar weken online laat staan en dan zien we het wel. Er moet een uitgang bij. Dat is de enige oplossing. Het moet veilig zijn voor de bewoners. Zeker wanneer de Rondweg straks wordt verbreed naar vier banen.”

Reactie gemeente

Veenendaal zegt dat die verbreding zal bijdragen tot meer veiligheid. De uitvoering van de verbreding ligt in handen van de provincie Utrecht. ,,We begrijpen de zorg van de bewoners. Om die reden hebben we al eerder andere (tijdelijke) alternatieven onderzocht. Dit heeft niet geleid tot uitvoerbare oplossingen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal heeft eerder bij de verbredingsplannen van de Rondweg-Oost aangegeven wel wat te voelen voor een extra ontsluiting naar Veenendaal-Oost. Maar die is dan vooral voor later bedoeld wanneer in Veenendaal-Oost daar de nieuwe wijk Groenpoort gebouwd gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei