Volledig scherm
Treintunnels in het weiland bij Veenendaal. © Herman Stöver

Veenendaalse tunnels zijn klaar om onder te duiken

VEENENDAAL In het lege land aan de rand van Veenendaal komen twee nieuwe tunnels. Nog even en dan worden de doorgangen onder de spoorlijn tussen station Ede-Wageningen en Zeist  geplaatst. Deze week worden de damwanden voor de nieuwe tunnels 'ingetrild'.

De nieuwe tunnels komen er onder het spoor bij Veenendaal, een fietstunnel bij waar nu nog de Nieuweweg-Noord loopt en een autotunnel bij bedrijventerrein Voorpoort. ProRail waarschuwt deze week wel dat er sprake kan zijn van flinke geluidsoverlast bij het aanleggen van de damwanden, waar straks de tunnels ingeschoven worden. Volgens de huidige planning gaat dat gebeuren in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 augustus. 

Eerste rang

Volledig scherm
De mat wordt aangelegd voor het grind in de bak waar sporen komen te liggen. © Herman Stöver

Geïnteresseerden kunnen dan eerste rang meekijken. ProRail gaat twee platformen inrichten waar bezoekers het inrijden van de spoortunnels veilig kunnen volgen. Het kijkersplatform voor de autotunnel is te vinden achter Truckwash aan de Arkeneel. Het platform voor de fietstunnel staat op de parkeerplaats van het Fort aan de Buursteeg aan de Klompersteeg. De werkzaamheden op de voet volgen kan met een livescreen, op het platform bij de autotunnel. De platforms komen vier meter hoog te liggen voor een goed uitzicht.

Het treinverkeer tussen Arnhem en Utrecht ligt er nog uit tot maandag 27 augustus. Naast het plaatsen van de tunnels wordt er momenteel druk gewerkt aan het station Driebergen-Zeist dat helemaal op de schop gaat. Maandag werd daar een 140 meter lange betonnen bak onder het spoor geschoven voor het verkeer. De twee spoorwegovergangen van Veenendaal verdwijnen, omdat er steeds meer treinen gaan rijden op het traject. 

Het gaat nog even duren voordat mensen ook echt gebruik kunnen maken van de tunnels. De opening van de autotunnel staat gepland voor mei 2019, van de fietstunnel voor september/oktober 2019.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei