Volledig scherm
© stock.xchng

Veenendaalse vleeshandel start snel met verwerking kip Oekraïne

VEENENDAAL - Vleeshandel Jan Zandbergen in Veenendaal voert de komende weken de verwerking van kip uit de Oekraïne langzaam maar zeker op. De nieuwe productielijn voor vlees van megaproducent MHP is in september waarschijnlijk volledig in bedrijf. Volgens de vleeshandelaar ligt niets de start van de productie in de weg.

Het bedrijf mag per 1 juli de Oekraïense kip verwerken. „We testen nu machines en bouwen de productie in zo’n acht weken tijd op”, aldus commercieel directeur Arnold Burger.

Ophef
De aankondiging van de samenwerking van Zandbergen met MHP, een van de grootste fokbedrijven van kippen ter wereld, zorgde eerder dit jaar voor veel ophef, onder meer in de Tweede Kamer. Maar een debat werd uitgesteld tot na het zomerreces.

Motie
Provinciale Staten van Utrecht voegde er deze week nog een signaal aan toe. Op aangeven van de Partij voor de Dieren werd een motie aangenomen die het provinciebestuur oproept ‘stelling te nemen tegen de vestiging van MHP in Veenendaal’. CDA, SGP en VVD stemden tegen. Volgens een woordvoerder heeft het provinciebestuur de motie in beraad en wordt na de zomer bepaald hoe er mee om te gaan.

Burger is niet onder de indruk van de kritische geluiden uit de politiek. „We hebben gewoon de benodigde vergunningen, dus er kan ons niks gebeuren."

De Vallei