Volledig scherm
Wouter Kolff, de burgemeester van Veenendaal. Foto: Gemeente Nieuwegein

Veenendaler Hania achter bedreiging burgemeester Kolff

VEENENDAAL - De Veenendaalse burgemeester Wouter Kolff en wethouder Arianne Hollander hebben aangifte gedaan tegen Veenendaler Sjoerd Hania wegens bedreiging en belediging. Kolff en Hollander zijn de laatste tijd bestookt met twitterberichten door hem. Hania stuurde de burgemeester vanaf maart van dit jaar meerdere berichten.

Hania bevestigt dat hij achter de mails en twitterberichten zit.

Stasi
De gemeente spreekt van 'onacceptabele aantijgingen'. Hania zelf zegt verre van bedreigend te zijn geweest. „Ik heb de burgemeester en de wethouder niet bedreigd. Ik heb de gemeente vergeleken met de geheime dienst Stasi en Hollander met Honecker, de voormalige leider van de DDR. Ik ben het niet eens met de manier waarop Veenendaal met de democratie omgaat. Er is geen democratie, in heel Nederland overigens niet. Ik heb nog niets gehoord van de politie of het Openbaar Ministerie.”

Hania gaat er vanuit dat de aangifte tegen hem is gedaan. „Maar ik weet officieel van niets. Ik heb ook van niemand iets gehoord of een seintje gekregen dat dit eraan zat te komen. Wel vreemd dat het met een persbericht naar buiten wordt gebracht.”

Beledigd
Ongeveer een jaar geleden werd Hania door het CDA geroyeerd als lid. Hania, die bij de laatste lokale verkiezingen op een elfde plek op de kandidatenlijst stond, zou vergaderingen hebben verstoord en mensen hebben beledigd. „Je mag kennelijk geen mening hebben. Bij het CDA is geen vrijheid van meningsuiting.”

Bezoek
In juni kreeg hij een wijkagent op bezoek. Dat zou gebeurd zijn in opdracht van burgemeester Wouter Kolff. Hania: „Dat vond ik bijzonder vreemd. Ik heb rond 4 mei wat getweet. Dat was pittig. Maar je staat raar te kijken wanneer de burgemeester daarover een politie-agent op je afstuurt. Ik heb trouwens met die agent een goed gesprek gehad.”

#NSB
Hania had op 4 mei het volgende op Twitter gezet: 'In Veenenaal e.o. is de #NSB nog volop actief met o.a @WouterKolff en @marieke_over (wethouder Marieke Overduin, red.) aan het roer. Tijd voor een echte Bevrijdingsdag.' Hania: „Een rechter moet maar bepalen of dat smaad of laster is. Maar bedreiging, dat werp ik verre van me.”

De Vallei