Volledig scherm
Hans van Maanen oefent alvast voor het uit de gracht vissen van de 80 goudvissen die hij er heeft uitgezet. © DG

Veenendaler moet 80 goudvissen weer uit Brouwersgracht vissen

VideoVEENENDAAL - Het leek zo'n goed idee: 80 goudvissen in de Brouwersgracht in Veenendaal om de gracht wat op te fleuren. Hans van Manen zette de dieren vorig jaar in juni, samen met 200 goudwindes, uit in de nieuwe gracht. Nu moet de Veenendaler de goudvissen er allemaal uitvissen.

De goudvissen worden namelijk groot en gaan zich voortplanten. De vissen kunnen zelf de gracht niet uit, maar de eitjes van de goudvissen kunnen via het afwateringssysteem in andere wateren belanden. Op die manier zouden goudvis-eitjes bevrucht kunnen raken door kroeskarpers.

Vissen

Dat is volgens 'Platform Stop Invasieve Exoten' onwenselijk. Dat trok aan de bel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het ministerie van Economische Zaken heeft bepaald dat Van Manen de goudvissen voor 8 april uit de gracht moet vissen. Hij gaat niet in beroep.

Visnetten

Van Manen zette de vissen vorig jaar uit eigen beweging uit in de gracht. Hij gaat ze nu samen met een paar vrienden er weer uithalen. De gracht is slechts één meter diep, dus dat is volgens hem geen probleem. ,,Met een paar visnetten moet dat wel lukken’’, zegt Van Manen.

Actie

Als de goudvissen allemaal uit de gracht zijn, dan gaat Van Manen de dieren verkopen. Met dat geld wil hij weer nieuwe goudwindes kopen om in de gracht te gooien. De goudwindes vormen geen gevaar voor de kroeskarpers.

'Doodzone'

Winkeliers aan de Brouwersgracht zouden het doodzonde vinden als de vissen verdwijnen. ,,Het is echt een attractie. Kinderen komen regelmatig samen met hun ouders de vissen voeren'', zeggen winkeliers André Florijn en Maaike den Hartog. ,,Het zijn de bekendste goudvissen van Nederland'', zegt het duo.

Muggen

Jan Grobben, die heeft meegewerkt aan het uitzetten van de vissen, vertelt dat de dieren tegen een muggenprobleem werken. ,,We hadden veel last van muggen. We hebben toen met de gemeente overlegd en besloten om de vissen uit te zetten. De vissen eten de muggeneitjes op.''

Er zouden overigens ook sluierstaarten in het grachtwater zwemmen. Hoe die in de gracht zijn gekomen, is niet bekend.

Muzikant André Heuvelman bracht maandagochtend een serenade aan de tachtig goudvissen die binnenkort een nieuw thuis krijgen.

Volledig scherm
De goudvissen in de gracht. © William Hoogteyling
Volledig scherm
Hans van Manen bij de nieuwe Brouwersgracht in Veenendaal. © William Hoogteyling

De Vallei