Natuurgebied De Hel in Veenendaal.
Volledig scherm
Natuurgebied De Hel in Veenendaal. © Foto Raphael Drent

Veenendalers die willen bouwen of slopen krijgen een ‘stikstofbrief’

VEENENDAAL - Bouwen of slopen in Veenendaal? Inwoners die daarvoor een omgevingsvergunning hebben aangevraagd, krijgen een brief van de gemeente. Daarin staat wat voor onderzoeken er nodig zijn in verband met de stikstofproblematiek.

Een omgevingsvergunning moet je aanvragen wanneer je iets wilt bouwen of slopen. Veenendaal heeft ook te maken met de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State die in mei dit jaar het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig heeft verklaard. De stikstofproblematiek raakt Veenendaal vanwege het natuurgebied het Binnenveld tegen de stad aanligt. Aan de Wageningselaan liggen de beschermde natuurgebieden De Hel en de Blauwe Hel. 

Een brief voor iedere aanvrager

Voor elke omgevingsvergunning die nu binnenkomt op het gemeentehuis, moet nu worden onderzocht hoeveel stikstof er neerslaat op nabijgelegen natuurgebieden. Iedereen die een aanvraag omgevingsvergunning heeft ingediend bij de gemeente Veenendaal ontvangt een brief. In deze brief wordt aangegeven welke onderzoeken aanvullend moeten worden uitgevoerd. Toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk Veenendaal-oost ontvangen bericht via de betreffende ontwikkelaar.

Wat de precieze gevolgen zijn voor Veenendaal van de stikstofproblematiek, wordt momenteel uitgezocht. Dat zei wethouder Engbert Stroobosscher dinsdag in de vergadering van de raadscommissie.

Een van de belangrijke projecten in Veenendaal die mogelijk te lijden kan hebben onder de stikstofproblematiek, is de geplande verbreding van de Rondweg-Oost.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug weet niet goed hoe ze moet omgaan met de stikstofproblematiek. ‘Op dit moment is niet duidelijk of en zo ja wat lokaal de gevolgen zijn’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei