Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Henri van der Beek

Veenendalers gezocht die nestkastjes timmeren tegen de eikenprocessierups

VEENENDAAL - Nestkastjes en hoger gras. Dat zijn twee van de maatregelen die Veenendaal dit jaar wil gaan nemen tegen de eikenprocessierups. En aan Veenendalers is het verzoek om mee te helpen die nestkastjes zelf te timmeren. 

De gemeente heeft een aantal maatregelen bedacht om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan deze zomer. Een van de plannen is om nestkasten door heel Veenendaal op te hangen. Die zijn bedoeld als onderkomen voor kool- en pimpelmezen die de rupsen opeten.

Nestkasten timmeren op de gemeentewerf

Veenendalers mogen binnenkort mee gaan timmeren. De gemeente zegt van veel inwoners de vraag gekregen te hebben of ze iets kunnen betekenen in de strijd tegen de rupsen. Veenendaal zoekt vrijwilligers die mee willen helpen om 250 nestkasten in elkaar te zetten en op te hangen. Het nestkasten timmeren gebeurt op woensdag 22 januari om 13.00 uur en vrijdag 24 januari om 14.15 uur bij de gemeentewerf. 

Naast de nestkasten zijn er nog meer maatregelen. Zo wil Veenendaal op locaties het gras hoger laten staan. ‘Doordat we in Veenendaal het gras vaak kort houden, omdat inwoners dat mooi vinden, is er voor de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups te weinig plek om te schuilen en te leven', aldus de gemeente.

Andere maatregelen zijn het inzetten van bacteriën inzetten om de eikenprocessierupsen preventief te bestrijden, aaltjes spuiten in eikenbomen om de jonge processierupsen aan te pakken, en het wegzuigen van aanwezige nesten.

Aaltjes in Ede

Ede wil dit jaar zo veel mogelijk aaltjes gebruiken. Door mezen aan te trekken wil Ede ook zorgen voor nog meer natuurlijke vijanden van de rups. Daarnaast blijft de gemeente de rups wegzuigen als die eenmaal is aangetroffen

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei