Volledig scherm
De politie doet momenteel onderzoek aan het Kees Stipplein © Menno Bausch

Verdacht pakketje in Veenendaal: bibliotheek ontruimd, EOD opgeroepen

updateVEENENDAAL - Op het Kees Stipplein in Veenendaal is donderdagochtend een verdacht pakketje gevonden ter hoogte van de Cultuurfabriek. Het pand met onder meer een bibliotheek is daarom uit voorzorg ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen en het directe gebied wordt nu ontruimd.

Volledig scherm
Ook aan de achterkant van de Cultuurfabriek is de weg naar het plein afgesloten. © DG

De omgeving van het plein is door de politie afgezet. Wat voor een pakketje het precies is, is nog niet bekend, maar na een eerste bevinding van de Explosievenverkenner is wel besloten om de EOD op te roepen.

De EOP is aan het begin van de middag momenteel aan het onderzoeken en daarom worden omstanders gesommeerd om te vertrekken.

Het Kees Stipplein was al ontruimd, nu moet iedereen weg van plekken die direct zicht hebben op het gebouw van de Cultuurfabriek. Dat betekent dat mensen ook weg moeten van het Thoomesplein, stadsstrand en Brouwersgracht die daar staan te kijken. 

Opnieuw link met horeca-ondernemer?

Veenendaal is de laatste tijd vaker opgeschrikt door soortgelijke acties. Zo werd er een granaat voor de deur van een café gelegd en werd een ijssalon in de brand gestoken.

De acties lijken allemaal gericht op horeca-ondernemer Sytse Tamminga. Nadat zijn café en zijn bestelwagen doelwit waren, werd in de nacht van dinsdag op woensdag brand gesticht bij de ijssalon van zijn broer

De link met Tamminga lijkt niet ver weg. Een van zijn familieleden werkt in de horecagelegenheid Met Stip, dat in de Cultuurfabriek zit. Bovendien woont de horeca-ondernemer zelf om de hoek van het verzamelpand, in het gebied dat nu is afgezet door de EOD. 

In de Cultuurfabriek zitten naast Met Stip en de bibliotheek ook onder meer de kunstuitleen, historische vereniging en museum Veenendaal.

Lees hier alles terug over het horecageweld in Veenendaal.

Volledig scherm
De politie bij de Cultuurfabriek in Veenendaal na de vondst van een verdacht pakketje. © AS Media
Volledig scherm
Archieffoto van het Kees Stipplein. © Herman Stöver
  1. Omstreden anti-abortusfilm in première in Veenendaal: ‘Kinderfilm vergeleken met Halloween’
    PREMIUM

    Omstreden an­ti-abortus­film in première in Veenendaal: ‘Kinderfilm vergeleken met Halloween’

    VEENENDAAL - De anti-abortusfilm Unplanned, die internationaal veel stof doet opwaaien, wordt woensdagavond voor het eerst in Nederland vertoond: in een Veenendaals congrescentrum. Stichting Schreeuw om Leven, dat de film naar Nederland haalde, ziet de film als ‘versterking van het debat’: maar vooral van het eigen geluid. ,,Iedereen negeert eigenlijk deze boodschap.’’

De Vallei