Volledig scherm
© Cees Wouda

Verkeerd zand in Veenendaal gevolg ‘menselijke fout’, zegt Vink

VEENENDAAL - Bij de levering van zand dat in 2015 in Veenendaal is gebruikt voor kerkelijk gebouw De Poster in het Schrijverspark is volgens het Barneveldse bedrijf Vink een ‘menselijke fout’ gemaakt. De grond is volgens de organisatie niet vervuild.

Het zand van Vink is toegepast bij bodemsanering en bodemverbetering. Aan de gemeente Veenendaal was gemeld dat er schone grond zou worden geleverd uit recreatieplas Zeumeren bij Barneveld. Eind vorig jaar bleek echter dat het zand afkomstig was van een grote partij mogelijk vervuilde grond. 

De grond was volgens de Gelderse Omgevingsdiensten niet conform de regels gekeurd en daarom in haar geheel ‘niet toepasbaar’. Over die grond ontstond grote deining toen het tv-programma Zembla onthulde dat een deel daarvan was gestort in woonwijken in Barneveld. 

Verkeerde informatie ‘zeer laakbaar’

De gemeente Veenendaal noemde het verschil tussen melding en levering eerder ‘zeer laakbaar’. ,,We hebben verkeerde informatie gegeven over de herkomst van het zand’’, zegt woordvoerder Jaap Kevelam van het aannemingsbedrijf. ,,Aan de voorkant is de melding gedaan dat het zand uit Zeumeren zou komen. Op het moment dat het zand getransporteerd moest worden, waren ze net die andere partij aan het laden. Daarvan is toen ook zand naar Veenendaal gereden. Er is binnen ons bedrijf niet goed gecommuniceerd. Degene die de melding deed heeft die niet goed doorgegeven aan degene die het transport moest verzorgen. Dat is op de persoon nauwkeurig na te gaan.’’

Op de kwaliteit van het zand is volgens Kevelam niets aan te merken. ,,Bij het bodemonderzoek in Veenendaal is de stof styreen, waar het bij Zembla om ging, niet aangetroffen. Wel vond het onderzoeksbureau stoffen die ook in de omgeving aanwezig waren voor de sanering.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei