Volledig scherm
© Herman Stöver

Verzetsstrijders en Marietje herdacht bij het Kruis op de Berg

RHENEN/VEENENDAAL - Honderd en een half jaar oud is ze, Betty Bausch-Polak, weduwe van Philip de Leeuw. Hij en vijf andere verzetsstrijders werden 75 jaar geleden, op 20 november 1944, gefusilleerd in het bos tussen Rhenen en Veenendaal. 

De weduwe van De Leeuw kan vanwege haar hoge leeftijd niet bij de herdenking van woensdagmiddag bij het Kruis op de Berg zijn, maar Betty Bausch heeft een boodschap en een dankwoord voor de aanwezigen op papier gezet.

Boodschap voorgelezen door Wouter Kolff

,,Leer te vergeven”, schrijft de weduwe in een boodschap, voorgelezen door oud-burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff. ,,Niet voor niets spreek ik graag met jongeren over mijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, omdat onze toekomst rust op jullie schouders.’’

,,Het is belangrijk dat jullie voor die toekomst kunnen begrijpen waartoe discriminatie en intolerantie kunnen leiden. Hoe gevaarlijk het is om een heel volk te beoordelen op daden van enkelen. Ik wil jullie het belang tonen van vergeven en verzoenen. Zolang ik dat nog kan moedig ik jullie aan het leven te omarmen.”

Leerlingen

Quote

Mijn hart brak toen ik las dat hij nog één keer thuis is geweest, en mijn oma er toen niet was.

Pauline Broekema

De leerlingen van het Veenendaalse Ichthus College, de Johannes Calvijnschool en de Eben-Haëzerschool uit Rhenen zijn onder de indruk. De kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de herdenking. Ze zingen, maken muziek en spreken. Verder wordt er gebeden, ook door rabbijn Katz, en is er een kranslegging. Fanfare Irene zorgt voor de muzikale ondersteuning, veteranen uit Veenendaal vormen de erewacht. 

Van de slachtoffers zijn enkele nabestaanden aanwezig. Onder hen journaliste Pauline Broekema, die in het archief dook en een kroniek schreef over haar familie. Haar oom Pieter ter Beek werd op 20 november '44 doodgeschoten. Hij was actief in het verzet in Bilthoven. ,,Mijn hart brak toen ik las dat hij nog één keer thuis is geweest, en mijn oma er toen niet was. Ze heeft hem nooit meer gezien”, vertelt Broekema geëmotioneerd. 

Ook de 9-jarige Marietje van Ravenswaaij wordt herdacht. Zij werd geraakt door een Duitse kogel. Haar zus is vandaag aanwezig, met haar kleindochter. Ze heet Elin Maria, vernoemd naar Marietje. ‘Wat de toekomst brengen moge’, zingen de scholieren. 

De Vallei