Volledig scherm
Bort Koelewijn © Gemeente

Vijf partijen beginnen met formatie nieuw college in Veenendaal

Vijf politieke partijen in Veenendaal gaan onderzoeken of zij een nieuw college van B en W kunnen vormen. Dat zijn de vier ‘oude’ collegepartijen SGP, D66, VVD en CDA en oppositiepartij ChristenUnie.

Dat is de uitkomst van een gesprek vrijdag tussen de raadsfracties en informateur Bort Koelewijn. Koelewijn trok na eerdere gesprekken met de partijen de conclusie, dat dit de meest voor de hand liggende combinatie is om te onderzoeken. Deze vijf partijen gaan nu beginnen met de formatie van een nieuw college.

Combinatie
Wie wil met wie in het nieuwe Veenendaalse college van B en W? Informateur Bort Koelewijn stelde vandaag de meest logische combinatie voor. Oppositiepartij ChristenUnie (CU), de grootste partij in de gemeenteraad, gaat samen met SGP, D66, VVD en CDA uit het ‘oude’ college aan de slag om een nieuw college te formeren.

Wie de formateur is, wordt morgenochtend bekend. Dan hoopt Engbert Stroobosscher, fractievoorzitter van de ChristenUnie, ook wat meer te kunnen zeggen over het komende proces. Hoe lang ze er over denken te doen, waar mogelijke knelpunten liggen, hoe het zit met de kandidaat-wethouders en de taakverdeling. Stroobosscher liet weten dat het wel voor de hand ligt dat er een college met vijf wethouders komt. „Omdat we met vijf partijen de formatie ingaan.”

Vlekje
Het ligt in de lijn van de verwachting dat de vier demissionaire wethouders van SGP, CDA, D66 en VVD weer terugkeren in een nieuw college. Ook al zit er een ‘vlekje’ aan het kwartet dat niet meer door één deur kon met de vijfde wethouder, Frits Beckerman van ProVeenendaal. Dat ging niet om een politiek conflict maar een persoonlijk conflict. Maar de wethouders van SGP, VVD, D66 en CDA zadelden de gemeenteraad wel met een groot probleem op door het college van B en W na tweeënhalf jaar op te blazen. Er zijn ook fracties die aangegeven hebben er moeite mee te hebben wanneer sommige van die vier terug zouden keren op het pluche, aldus Koelewijn.

Praktisch gezien zou het echter niet slim zijn om met nieuwe wethouders te komen. Een nieuw college van B en W heeft nog maar iets meer dan een jaar te gaan voor de verkiezingen. Het is praktischer om dan ervaren wethouders de gemeente te laten runnen dan nieuwe mensen voor zo’n korte tijd in te werken. Zo gaat kostbare tijd verloren.

Meerderheid
Dat de ChristenUnie als vervanger van ProVeenendaal in een college komt, is voor de hand liggend. Het is de grootste partij in de gemeenteraad. De CU heeft bovendien jarenlange ervaring als collegepartij en weet wat regeren is. Met de CU erbij krijg je een ruime meerderheid in het college van B en W. En de partij is makkelijker in staat om een kandidaat voor het wethouderschap te leveren. Iemand die in staat is om op te boksen tegen de routine van de vier zittende wethouders als die terug zouden keren.

Informateur Koelewijn zag echter wel een beer op de weg bij deze coalitie van 22 zetels in een raad van 33 leden. CDA, D66 en VVD hebben ieder maar drie zetels en kunnen eventueel gemist worden voor een meerderheid bij beslissingen in de raad. „Als in de samenwerking binnen het college een partij vaker het gevoel krijgt buiten spel te worden gezet, dan legt dat een claim op de samenwerking”, waarschuwt Koelewijn.

Wie ook de wethouders worden, alle partijen hebben aangegeven dat een herhaling van het debacle van het oude college voorkomen moet worden. Het nieuwe college moet ‘nieuw’ zijn, ook wanneer vier van de vijf wethouders terug zouden keren. Dat betekent dat er opnieuw gekeken gaat worden wie welke portefeuille krijgt. Eén voordeel, de CU had in 2014 al het raadsprogramma onderschreven en dat maakt samenwerking makkelijker.

De Vallei